Министарство одбране Републике Србије
 
06.06.2016.

Обележена 201. годишњица боја на Љубићу



Бој на Љубићу био је један од значајнијих догађаја у Другом српском устанку, јер је он определио пут Србије за њену слободу и стварање независне државе, изјавио је данас градоначелник Чачка Војислав Илић на обележавању 201. годишњице Битке на Љубићу.

"Најзначајнији догађај се одиграо 6. јуна 1815. године на овом месту где је батаљоном топова командовао Танаско Рајић и бранећи их, он је изгубио живот са својим борцима", подсетио је Илић.

Помоћник министра за борачка питања Милан Поповић, истакао је да су српски устаници битком на Љубићу показали одлучност у борби против Турака и жељу за слободу Србије која нема цену.

"Српски устаници су својом крвљу и животима исписали храбру српску историју, а на нама је да негујемо сећање на све оне Србе који су дали своје животе за слободу Србије. Да високо ценимо слободу и исту негујемо као и да нашим потомцима и младим покољењима указујемо о великој и храброј прошлости српског народа", рекао је Поповић.

Са таквом сјајном прошлошћу Србија је сигурна у слободарску и демократску будућност за коју се и ми савременици овог доба боримо уз сва одрицања која су потребна како би и у овом и у будућим временима сачували, унапредили и развили нашу Србију, истакао је Поповић.

Венце крај споменика великом војсковођи Танаску Рајићу на Брду Љубић, положили су представници Министарства за рад, борачка и социјална питања, Војске Србије, града Чачка, Моравичког округа, удружења грађана.

Битка на Љубићу одиграла се 6. јуна 1815. године и најзначајнија је у Другом српском устанку. Том приликом чувајући топове, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије.

На брду Љубић, налазили су се утврђени српски шанчеви, Турци су опколили Рајићев положај и успели да га савладају.

Међутим, у бици је погинуо и турски заповедник Имшир паша, а Срби су успели да извојевају победу на Љубићу.

Танјуг