Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2016.

Obeležena 201. godišnjica boja na Ljubiću



Boj na Ljubiću bio je jedan od značajnijih događaja u Drugom srpskom ustanku, jer je on opredelio put Srbije za njenu slobodu i stvaranje nezavisne države, izjavio je danas gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić na obeležavanju 201. godišnjice Bitke na Ljubiću.

"Najznačajniji događaj se odigrao 6. juna 1815. godine na ovom mestu gde je bataljonom topova komandovao Tanasko Rajić i braneći ih, on je izgubio život sa svojim borcima", podsetio je Ilić.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja Milan Popović, istakao je da su srpski ustanici bitkom na Ljubiću pokazali odlučnost u borbi protiv Turaka i želju za slobodu Srbije koja nema cenu.

"Srpski ustanici su svojom krvlju i životima ispisali hrabru srpsku istoriju, a na nama je da negujemo sećanje na sve one Srbe koji su dali svoje živote za slobodu Srbije. Da visoko cenimo slobodu i istu negujemo kao i da našim potomcima i mladim pokoljenjima ukazujemo o velikoj i hrabroj prošlosti srpskog naroda", rekao je Popović.

Sa takvom sjajnom prošlošću Srbija je sigurna u slobodarsku i demokratsku budućnost za koju se i mi savremenici ovog doba borimo uz sva odricanja koja su potrebna kako bi i u ovom i u budućim vremenima sačuvali, unapredili i razvili našu Srbiju, istakao je Popović.

Vence kraj spomenika velikom vojskovođi Tanasku Rajiću na Brdu Ljubić, položili su predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, grada Čačka, Moravičkog okruga, udruženja građana.

Bitka na Ljubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku. Tom prilikom čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije.

Na brdu Ljubić, nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju.

Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu na Ljubiću.

Tanjug