Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2016.

Извођење операције и увежбавања на вежби „Морава 2016“Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је данас вежби коју су на привременом полигону „Пештер“ извеле јединице Четврте бригаде Копнене војске, Друге бригаде, Специјалне и Мешовите артиљеријске бригаде уз ваздухопловну подршку 98. и 204. ваздухопловне бригаде.

Током нападне операције дејствовали су тенкови М-84, самоходне хаубице 122 милиметра, хаубице 152 мм „нора“, борбена возила пешадије БВП М80 и минобацачи. Фиктивно су дејствовали авиони „орао“ и „супергалеб Г-4“ и хеликоптери „гама“, извршен је десант припадника Специјалне бригаде из хеликоптера „ми-8“, а у зони операција су патролирали авиони „миг-29“.

Генерал Диковић је војницима и старешинама одао признање за успешно изведену вежбу и за одличне резултате наградио два официра и два војника из 46. тенковског батаљона Четврте бригаде Копнене војске.

Инжињерци Друге бригаде Копнене војске су, решавајући задатке из треће мисије Војске Србије у оквиру вежбе „Морава 2016“, ангажовани на поправци 3.5 километра пута у селу Мишевићи код Нове Вароши, док јединице Специјалне и Прве бригаде као и претходних дана изводе тактичка увежбавања ван мирнодопских локација.

Јединице Гарде на покретном логоровању у Делиблатској пешчари увежбавају извођење одбране и напада и обезбеђење командног места претпостављене команде.

Припадници Првог складишног батаљона Централне логистичке базе формирали су код Краљева пољско складиште убојних средстава, одакле су у могућности да снабдевају вежбајуће јединице артиљеријском муницијом за подршку и противтенковским минама.

Резервисти Бачке бригаде су данас извршили гађања спрегнутим митраљезом и топом 20 милиметара из борбеног возила пешадије БВП М80, док је на Дунаву код Бегеча у току обука резервног састава Другог понтонирског батаљона Речне флотиле – послужилаца понтона, ванбродских мотора и возача-послужилаца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА