Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2016.

Председник Николић обишао учеснике вежбе „Морава 2016“



Predsednik Nikolic na vezbi Morava 2016Председник Републике Томислав Николић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су данас део команди и јединица које учествују на командно-тактичкој вежби „Морава 2016“.

На привремено поседнутом аеродрому „Дивци“ код Ваљева, председник Николић и генерал Диковић обишли су припаднике летачког и техничког састава 204. ваздухопловне бригаде који су пребазирани са матичног аеродрома „Батајница“.

Хеликоптерске јединице из састава 98. и 204. ваздухопловне бригаде које учествују на вежби данас су извршиле прелет са мирнодопских локација на аеродроме „Дивци“, „Трстеник“ и „Лесковац“, на којима су претходних дана логистичке јединице извршиле неопходне припреме за прихват хеликоптера.

Команде и јединице Војске Србије и данас решавају задатке по сценарију вежбе „Морава 2016“ на територији, унутрашњим пловним путевима и у ваздушном простору.

Vezba Morava 2016Тенкови, борбена возила пешадије, самоходне хаубице 122 мм, противавионски топови 30/2 мм, минобацачи и противоклопна лансирна оруђа ПОЛО М83 ангажовани су током увежбавања и тактичких вежби Треће бригаде копнене војске на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“.

На полигону „Боровац“ код Бујановца јединице Четврте бригаде копнене војске увежбавају борбу у урбаној средини, уз употребу савремене опреме за живе симулације, док су механизоване јединице из те бригаде започеле маршевање ка привременом полигону на Пештерској висоравни.

На Тиси код Титела понтонири Речне флотиле реализују задатке на обезбеђењу скелског и десантног места преласка реке, а бродови Флотиле изводе противминска дејства.

Са резервних ватрених положаја широм земље, јединице 250. ракетне бригаде осматрају ваздушни простор и симулирају дејство по циљевима у ваздуху, спроводећи све поступке као у реалној ситуацији, осим самог лансирања ракете. На праћењу ситуације у ваздуху ангажоване су и јединице 126. бригаде ВОЈИН.

Vezba Morava 2016Одељења за интервенцију Команде за обуку решавају тактичке претпоставке у оквиру логоровања на стрелишту „Кривул“ код Зајечара.

Резервни састав Банатске бригаде обучава се на тенковима М-84, из којих ће сутра гађати на аутоматизованом тенковском стрелишту „Орешац“, док се у Бачкој бригади у Сомбору изводи обука резервног састава на борбеном возилу пешадије БВП М80А и борбеном оклопном возилу БОВ ПОЛО М83.

Логистичку подршку вежбајућим јединицама пружа Централна логистичка база.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА