Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2016.

Predsednik Nikolić obišao učesnike vežbe „Morava 2016“Predsednik Nikolic na vezbi Morava 2016Predsednik Republike Tomislav Nikolić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas deo komandi i jedinica koje učestvuju na komandno-taktičkoj vežbi „Morava 2016“.

Na privremeno posednutom aerodromu „Divci“ kod Valjeva, predsednik Nikolić i general Diković obišli su pripadnike letačkog i tehničkog sastava 204. vazduhoplovne brigade koji su prebazirani sa matičnog aerodroma „Batajnica“.

Helikopterske jedinice iz sastava 98. i 204. vazduhoplovne brigade koje učestvuju na vežbi danas su izvršile prelet sa mirnodopskih lokacija na aerodrome „Divci“, „Trstenik“ i „Leskovac“, na kojima su prethodnih dana logističke jedinice izvršile neophodne pripreme za prihvat helikoptera.

Komande i jedinice Vojske Srbije i danas rešavaju zadatke po scenariju vežbe „Morava 2016“ na teritoriji, unutrašnjim plovnim putevima i u vazdušnom prostoru.

Vezba Morava 2016Tenkovi, borbena vozila pešadije, samohodne haubice 122 mm, protivavionski topovi 30/2 mm, minobacači i protivoklopna lansirna oruđa POLO M83 angažovani su tokom uvežbavanja i taktičkih vežbi Treće brigade kopnene vojske na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“.

Na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca jedinice Četvrte brigade kopnene vojske uvežbavaju borbu u urbanoj sredini, uz upotrebu savremene opreme za žive simulacije, dok su mehanizovane jedinice iz te brigade započele marševanje ka privremenom poligonu na Pešterskoj visoravni.

Na Tisi kod Titela pontoniri Rečne flotile realizuju zadatke na obezbeđenju skelskog i desantnog mesta prelaska reke, a brodovi Flotile izvode protivminska dejstva.

Sa rezervnih vatrenih položaja širom zemlje, jedinice 250. raketne brigade osmatraju vazdušni prostor i simuliraju dejstvo po ciljevima u vazduhu, sprovodeći sve postupke kao u realnoj situaciji, osim samog lansiranja rakete. Na praćenju situacije u vazduhu angažovane su i jedinice 126. brigade VOJIN.

Vezba Morava 2016Odeljenja za intervenciju Komande za obuku rešavaju taktičke pretpostavke u okviru logorovanja na strelištu „Krivul“ kod Zaječara.

Rezervni sastav Banatske brigade obučava se na tenkovima M-84, iz kojih će sutra gađati na automatizovanom tenkovskom strelištu „Orešac“, dok se u Bačkoj brigadi u Somboru izvodi obuka rezervnog sastava na borbenom vozilu pešadije BVP M80A i borbenom oklopnom vozilu BOV POLO M83.

Logističku podršku vežbajućim jedinicama pruža Centralna logistička baza.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA