Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2016.

Билатералне одбрамбене консултације са Грчком



Начелници управа за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије и Министарства националне одбране Грчке капетан бојног брода Милан Коњиковац и бригадни генерал Милитијадис Грилакис, током одржавања билатералних одбрамбених консултација у Атини, изразили су  задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране.

Анализирајући политичко-безбедносну ситуацију у региону, обострано је констатовано да савремени безбедносни изазови, укључујући и миграторну кризу, намећу потребу заједничког деловања и јединствен одговор целокупне међународне заједнице.

Капетан бојног брода Коњиковац захвалио је на континуираној подршци Грчке у остваривању стратешких циљева спољне политике Србије. Истакао је захвалност што, учешћем у КФОР, грчки војници дају значајан допринос стабилизацији безбедносне ситуације на Косову и Метохији.

Упознао је саговорнике са активностима МО и ВС у процесу приступања ЕУ, учешћем у механизмима  Партнерства за мир и ангажовању у мултинационалним операцијама. Изразио је очекивање да ће ускоро бити дефинисани конкретни модалитети, ниво и време ангажовања МО и ВС у борбеној групи ~HELBROC~. Истакао је да унапређење војно-војне и војнообразовне сарадње треба да буде приоритет, у обостраном интересу.

Бригадни генерал Грилакис поновио је подршку Грчке и спремност за размену искустава у процесу европских интеграција, а као водећа нација у борбеној групи ~HELBROC~, пружиће максималну подршку даљим активностима Србије у тој борбеној групи. Пренео је заинтересованост за заједничку обуку специјалних јединица, обуку у области трагања и спасавања, коришћење капацитета Атинског мултинационалног центра за транспорт, као и за унапређење сарадње у области војне медицине.

Као потврду развијене сарадње и пријатељских односа обострано је изражено задовољство контунуитетом сусрета два начелника генералштаба и предстојећом посетом министра националне одбране Грчке Србији.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње за 2016. годину.

Током посете начелника Управе за међунардну војну сарадњу капетана бојног брода Милана Коњиковца реализовани су састанци са начелником Сектора за стратегију и планирање контраадмиралом Павлопулосом и начелником Команде за обуку РМ ОС Грчке контраадмиралом Диакопулосом.