Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2016.

Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства у „Ноћи музеја“



Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства  у „Ноћи музеја“Уз слоган „Отвори очи у ноћи“ манифестација „Ноћ музеја“ 13. годину за редом отвара врата културних, историјских и научних институција, а као и претходних година, Дом Војске, Војни музеј и Музеј ваздухопловства незаобилазне су тачке на рути многобројних бесаних шетача који су ово пријатно суботње вече посветили походу на престоничке знаменитости.

Медија центар „Одбрана“, за све посетиоце Дома Војске Србије, већ традиционално, Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства  у „Ноћи музеја“припремио је богат програм. У здању некадашњег Ратничког дома, током целовечерњег програма, поклоници уметности били су у прилици да погледају чак три изложбе, два филма, неколико драмских минијатура, а све то уз музику из инструмената чланова Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Велика галерија у „Ноћи музеја“ претворила се у чувену мајсторску радионицу Драгише Крунића у оквиру мултимедијалног пројекта „Мајстор за аутомобиле и људске душе“ док су, по старом српском обичају, гости Мале галерије дочекивани хлебом, што је био својеврсни увод у изложбу Димитрија Вујадиновића „Хлеб у Великом рату“.

Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства  у „Ноћи музеја“Према сценарију Љубинке Стојановић, у режији Данила Пашквана, Свечана сала ове вечери је постала „Небеска кафана“ у којој су глумци Академије уметности у Београду дочаравали ликове књижевника који су живели и стварали за време Првог светског рата. Драмске минијатуре, обогаћене музиком и песмом Хора „Србски православни појци“ интерактивни су део изложбе „Књижевност у Великом рату“ Библиотеке града Београда. За љубитеље седме уметности, прави драгуљ биле су пројекције документарних филмовиа „Србија у Великом рату“ и „Срби на Крфу“, снимљени у продукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ и РТС-а.

У „Музичкој променади“, поклон концерту Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ испред Дома Војске Србије, уживали су вечерас многобројни пролазници, а за љубитеље ликовне уметности, већ традиционално, свечани салони резервисани су за изабрана дела из Уметничке збирке Галерије Дома Војске Србије.

Као подсетник на личности које су својим стваралаштвом допринеле слободарској историји и целокупној култури нашег народа, Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства  у „Ноћи музеја“посетиоци Дома Војске били су у прилици да обиђу и Галерију великана, коју чине спомен-обележја са ликовима Надежде Петровић, Арчибалда Рајса, Јована Драгашевића, Станислава Биничког, Коче Поповића, Ђорђа Вајферта, бисте краља Александра Првог Карађорђевића и војводе Степе Степановића.

Међу зидинама Калемегданске тврђаве, посетиоце је и ове године у Војном музеју дочекао богат програм који су чинили изложба у галерији Војног музеја „Повлачење преко Албаније и боравак српске војске на Крфу“, посвећена тој јуначкој епопеји која је обележила Велики рат, затим два аутомобила из колекције Јосипа Броза Тита и Медија центар „Одбрана“, Војни музеј и Музеј ваздухопловства  у „Ноћи музеја“филмски записи Застава филма који су донели носталгичан дух прошлих времена обележен маркантном појавом Јосипа Броза Тита.

Како изгледа радни дан пилота, да ли авион има мењач и гас и шта то све чини богату колекцију летелица и авиона били су у прилици да вечерас погледају они који су у својој рути зацртали и Музеј ваздухопловства, уверивши се да од када су авиони полетали са свега неколико инструмената, до комплексних командних табли са стотинама дугмића, њихова је намена остала иста - да пилоту омогуће прецизно одређивање физичких величина и значајних координата.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА