Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.05.2016.

Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva u „Noći muzeja“



Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva  u „Noći muzeja“Uz slogan „Otvori oči u noći“ manifestacija „Noć muzeja“ 13. godinu za redom otvara vrata kulturnih, istorijskih i naučnih institucija, a kao i prethodnih godina, Dom Vojske, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva nezaobilazne su tačke na ruti mnogobrojnih besanih šetača koji su ovo prijatno subotnje veče posvetili pohodu na prestoničke znamenitosti.

Medija centar „Odbrana“, za sve posetioce Doma Vojske Srbije, već tradicionalno, Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva  u „Noći muzeja“pripremio je bogat program. U zdanju nekadašnjeg Ratničkog doma, tokom celovečernjeg programa, poklonici umetnosti bili su u prilici da pogledaju čak tri izložbe, dva filma, nekoliko dramskih minijatura, a sve to uz muziku iz instrumenata članova Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Velika galerija u „Noći muzeja“ pretvorila se u čuvenu majstorsku radionicu Dragiše Krunića u okviru multimedijalnog projekta „Majstor za automobile i ljudske duše“ dok su, po starom srpskom običaju, gosti Male galerije dočekivani hlebom, što je bio svojevrsni uvod u izložbu Dimitrija Vujadinovića „Hleb u Velikom ratu“.

Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva  u „Noći muzeja“Prema scenariju Ljubinke Stojanović, u režiji Danila Paškvana, Svečana sala ove večeri je postala „Nebeska kafana“ u kojoj su glumci Akademije umetnosti u Beogradu dočaravali likove književnika koji su živeli i stvarali za vreme Prvog svetskog rata. Dramske minijature, obogaćene muzikom i pesmom Hora „Srbski pravoslavni pojci“ interaktivni su deo izložbe „Književnost u Velikom ratu“ Biblioteke grada Beograda. Za ljubitelje sedme umetnosti, pravi dragulj bile su projekcije dokumentarnih filmovia „Srbija u Velikom ratu“ i „Srbi na Krfu“, snimljeni u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i RTS-a.

U „Muzičkoj promenadi“, poklon koncertu Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ ispred Doma Vojske Srbije, uživali su večeras mnogobrojni prolaznici, a za ljubitelje likovne umetnosti, već tradicionalno, svečani saloni rezervisani su za izabrana dela iz Umetničke zbirke Galerije Doma Vojske Srbije.

Kao podsetnik na ličnosti koje su svojim stvaralaštvom doprinele slobodarskoj istoriji i celokupnoj kulturi našeg naroda, Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva  u „Noći muzeja“posetioci Doma Vojske bili su u prilici da obiđu i Galeriju velikana, koju čine spomen-obeležja sa likovima Nadežde Petrović, Arčibalda Rajsa, Jovana Dragaševića, Stanislava Biničkog, Koče Popovića, Đorđa Vajferta, biste kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i vojvode Stepe Stepanovića.

Među zidinama Kalemegdanske tvrđave, posetioce je i ove godine u Vojnom muzeju dočekao bogat program koji su činili izložba u galeriji Vojnog muzeja „Povlačenje preko Albanije i boravak srpske vojske na Krfu“, posvećena toj junačkoj epopeji koja je obeležila Veliki rat, zatim dva automobila iz kolekcije Josipa Broza Tita i Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva  u „Noći muzeja“filmski zapisi Zastava filma koji su doneli nostalgičan duh prošlih vremena obeležen markantnom pojavom Josipa Broza Tita.

Kako izgleda radni dan pilota, da li avion ima menjač i gas i šta to sve čini bogatu kolekciju letelica i aviona bili su u prilici da večeras pogledaju oni koji su u svojoj ruti zacrtali i Muzej vazduhoplovstva, uverivši se da od kada su avioni poletali sa svega nekoliko instrumenata, do kompleksnih komandnih tabli sa stotinama dugmića, njihova je namena ostala ista - da pilotu omoguće precizno određivanje fizičkih veličina i značajnih koordinata.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA