Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2016.

Санитетска вежба „Пролеће 2016”



Санитетска вежба „Пролеће 2016”Данас је у Тренинг центру санитетске службе Војномедицинске академије обележен почетак учешћа Балканских војномедицинских снага на санитетској вежби „Пролеће 2016” под називом „Доказ концепт”. У вежбу, која је започела 12. маја и којом командује потпуковник др Иван Ковачевић, на тај начин су се укључили представници Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Црне Горе.

Циљ вежбе за чланове Балканских војномедицинских снага јесте, како је рекао заступник команданта Тренинг центра санитетске службе ВМА пуковник др Зоран Димовић, „оптимизација интероперабилности између командних структура, евалуација ефективности протока пацијената и операционализација у сценарију катастрофа, као и заједничко збрињавање повређених и оболелих”.

На вежби учествују слушаоци 9. класe за резервне официре санитетске службе, кадети 2. класе Медицинског факултета ВМА, припадници предсталне организације Балканских војномедицинских снага, по два припадника Балканских војномедицинских снага земаља учесница и наставници клиника и института ВМА.

Балканске медицинске снаге су пројектоване мултинационалне модуларне снаге намењене за широк спектар операција брзог Санитетска вежба „Пролеће 2016”одговора на кризне ситуације, нарочито када је реч о елементарним и другим катастрофама на простору Западног Балкана. По формирању Балканске медицинске снаге треба да буду оспособљене да хитно реагују у пружању медицинске подршке нивоа 2 (лаке пољске болнице), до тренутка консолидовања постојећих цивилних медицинских структура. У пројекту Балканских медицинских снага учествују државе у региону - Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Словенија и Србија. Државе спонзори пројекта, који је започет 2010. године су Краљевина Норвешка и Сједињене Америчке Државе.


Вежба „Пролеће 2016” трајаће до 19. маја, а одвијаће се на десет радних тачака на простору ВМА и касарне „Бањица”.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА