Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2016.

Обележен Дан правне службе Војске Србије



Обележен Дан правне службе Војске СрбијеУ Великој ратној сали Старог Генералштаба данас је свечано обележен Дан правне службе Војске Србије, 10. мај, у знак сећања на исти датум 1864. године, када је донет Војни казнени законик.

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници високих правосудних органа, пензионисани припадници правне службе и други гости.

Честитајући празник припадницима правне службе, министар Ђорђевић је истакао да је Обележен Дан правне службе Војске Србијепосао који они обављају одговоран, у интересу наше државе, нашег министарства, али и нас самих. Указујући на значај правника у систему одбране, министар Ђорђевић је подсетио на цитат Марка Аурелија, који сведочи о томе колико је важно посвећено и одговорно обављати изабрану професију за сваког појединачно, али и за друштвени поредак у целини.

Обележен Дан правне службе Војске СрбијеПодсећајући на историју правне службе у војсци, вршилац дужности секретара Министарства одбране пуковник Небојша Николић нагласио је да је нова снага те службе са богатом традцијом недавно подмлађени кадар, као и да сви у правној служби у раду морају да сачувају стручну независност. Он је указао и на најзначајнија достигнућа те службе између два празника.

Традиција војне правне службе везује се за 10. мај 1864. године, када је у Србији донет Војни судски законик којим су били уређени организација и поступак војних судова у редовном и ванредном стању. Од 2004. године је успостављен рад војних дисциплинских судова који су преузели велики део послова из надлежности бивших војних правосудних органа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА