Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2016.

Obeležen Dan pravne službe Vojske Srbije



Obeležen Dan pravne službe Vojske SrbijeU Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba danas je svečano obeležen Dan pravne službe Vojske Srbije, 10. maj, u znak sećanja na isti datum 1864. godine, kada je donet Vojni kazneni zakonik.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici visokih pravosudnih organa, penzionisani pripadnici pravne službe i drugi gosti.

Čestitajući praznik pripadnicima pravne službe, ministar Đorđević je istakao da je Obeležen Dan pravne službe Vojske Srbijeposao koji oni obavljaju odgovoran, u interesu naše države, našeg ministarstva, ali i nas samih. Ukazujući na značaj pravnika u sistemu odbrane, ministar Đorđević je podsetio na citat Marka Aurelija, koji svedoči o tome koliko je važno posvećeno i odgovorno obavljati izabranu profesiju za svakog pojedinačno, ali i za društveni poredak u celini.

Obeležen Dan pravne službe Vojske SrbijePodsećajući na istoriju pravne službe u vojsci, vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane pukovnik Nebojša Nikolić naglasio je da je nova snaga te službe sa bogatom tradcijom nedavno podmlađeni kadar, kao i da svi u pravnoj službi u radu moraju da sačuvaju stručnu nezavisnost. On je ukazao i na najznačajnija dostignuća te službe između dva praznika.

Tradicija vojne pravne službe vezuje se za 10. maj 1864. godine, kada je u Srbiji donet Vojni sudski zakonik kojim su bili uređeni organizacija i postupak vojnih sudova u redovnom i vanrednom stanju. Od 2004. godine je uspostavljen rad vojnih disciplinskih sudova koji su preuzeli veliki deo poslova iz nadležnosti bivših vojnih pravosudnih organa.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA