Министарство одбране Републике Србије
 
07.05.2016.

Ниш обележио Дан сећања на цивилне жртве НАТО агресије



Дан сећања на цивилне жртве НАТО агресије, обележен је у Нишу полагањем венаца на споменик цивилима који су на овај дан настрадали 7. маја 1999.године.

У нападу НАТО авијације од касетних бомби 7. маја 1999. године погинуло је 15 а рањено 18 Нишлија.

Венце су положили Драган Поповић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Ниша, Српско-руског хуманитарног центра, градских општина, организација и удружења грађана...

- Нема оправдања за оно што се десило у мају 1999. године у Нишу. Нема оправдања за зло које је нанешено обичним људима, грађанима, онима који нису војници који ничим нису били претња НАТО пакту. Таквог оправдања нема ко што нема оправдања ни за злочиначку НАТО агресију на Републику Југославију 1999. године. Србија од прошле године у свој државни програм обележавања комеморативних свечаности уврстила je и овај догађај. На овакав начин ћемо се одуживати тим људима и увек подсећати јавност како нашу и ону другу да ћемо се злу увек супростављати било где да се појави у свету - рекао је Поповић.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић истакао је да две мисли морају бити водиља – „никад опростити и никада не заборавити“.

- Пре 17 година наши суграђани су на погинули на путу према пијаци, својим радним местима, невини попут детета од три године које је изгубило живот и старца од 86 година. Коме је он био опасност? Онако како је њиховим најдражима откинут комад душе тако је и град Ниш изгубио комад своје душе. Било не поновило се. Оно што је учињено Србији и нашем граду пре 17 година јесте злочин који никада не сме бити заборављен - рекао је Перишић.

 Фото:Блиц