Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2016.

Niš obeležio Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije



Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije, obeležen je u Nišu polaganjem venaca na spomenik civilima koji su na ovaj dan nastradali 7. maja 1999.godine.

U napadu NATO avijacije od kasetnih bombi 7. maja 1999. godine poginulo je 15 a ranjeno 18 Nišlija.

Vence su položili Dragan Popović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Niša, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, gradskih opština, organizacija i udruženja građana...

- Nema opravdanja za ono što se desilo u maju 1999. godine u Nišu. Nema opravdanja za zlo koje je nanešeno običnim ljudima, građanima, onima koji nisu vojnici koji ničim nisu bili pretnja NATO paktu. Takvog opravdanja nema ko što nema opravdanja ni za zločinačku NATO agresiju na Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Srbija od prošle godine u svoj državni program obeležavanja komemorativnih svečanosti uvrstila je i ovaj događaj. Na ovakav način ćemo se oduživati tim ljudima i uvek podsećati javnost kako našu i onu drugu da ćemo se zlu uvek suprostavljati bilo gde da se pojavi u svetu - rekao je Popović.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić istakao je da dve misli moraju biti vodilja – „nikad oprostiti i nikada ne zaboraviti“.

- Pre 17 godina naši sugrađani su na poginuli na putu prema pijaci, svojim radnim mestima, nevini poput deteta od tri godine koje je izgubilo život i starca od 86 godina. Kome je on bio opasnost? Onako kako je njihovim najdražima otkinut komad duše tako je i grad Niš izgubio komad svoje duše. Bilo ne ponovilo se. Ono što je učinjeno Srbiji i našem gradu pre 17 godina jeste zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen - rekao je Perišić.

 Foto:Blic