Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2016.

Унапређење регионалне сарадње



Основе сарадње у области одбране са Румунијом у 2016. години утврђене су потписивањем Плана билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Румуније у Управи за међународну војну сарадњу.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Румуније пуковник Леонтин Илие оценили су да је сарадња у области одбране развијена и да треба искористити опредељеност и потенцијале за њено унапређење.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је значај сусрета високог нивоа за утврђивање смерница и праваца сарадње, чему ће допринети планирани сусрети министара одбране и начелника генералштабова. Он је пренео опредељење за наставак сарадње кроз заједничке вежбе и обуку које значајно доприносе подизању нивоа оперативних способности две војске.

Пуковник Илие је истакао је да су традиционални пријатељски односи две земље основа за унапређење сарадње, у складу са економским могућностима и изразио очекивање да ће одржавањe билатералних одбрамбених консултација допринети бољем разумевању и проналажењу модалитета за интензивирање сарадње.

Саговорници су разменили ставове о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, и истакли неопходност предузимања заједничких активности за свеобухватно решавање безбедносних претњи.