Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.05.2016.

Unapređenje regionalne saradnje



Osnove saradnje u oblasti odbrane sa Rumunijom u 2016. godini utvrđene su potpisivanjem Plana bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Rumunije u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Rumunije pukovnik Leontin Ilie ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i da treba iskoristiti opredeljenost i potencijale za njeno unapređenje.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je značaj susreta visokog nivoa za utvrđivanje smernica i pravaca saradnje, čemu će doprineti planirani susreti ministara odbrane i načelnika generalštabova. On je preneo opredeljenje za nastavak saradnje kroz zajedničke vežbe i obuku koje značajno doprinose podizanju nivoa operativnih sposobnosti dve vojske.

Pukovnik Ilie je istakao je da su tradicionalni prijateljski odnosi dve zemlje osnova za unapređenje saradnje, u skladu sa ekonomskim mogućnostima i izrazio očekivanje da će održavanje bilateralnih odbrambenih konsultacija doprineti boljem razumevanju i pronalaženju modaliteta za intenziviranje saradnje.

Sagovornici su razmenili stavove o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, i istakli neophodnost preduzimanja zajedničkih aktivnosti za sveobuhvatno rešavanje bezbednosnih pretnji.