Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2016.

Ђорђевић на Московској конференцији



Министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић учествовао је данас у раду 5. Московске конференције о међународној безбедности где је имао излагање на тему „Глобална безбедност и војна сарадња“.

У свом излагању министар Ђорђевић је анализирао узроке и последице промене архитектуре глобалне безбедности и њеног утицаја на све већу рањивост националних држава у односу на нове транснационалне и мултилатералне безбедносне изазове.

- Државе ће остати доминантни актери међународних односа, а биће изражен и тренд раста утицаја недржавних актера, при чему ће главни политички утицај задржати Руска Федерација, САД, водеће државе ЕУ и Кина, нагласио је Ђорђевић током излагања.

Он је оценио да глобалну сцену карактеришу мултиполарност и међузависност њених најважнијих актера, те да се регионални и глобални безбедносни проблеми не могу решавати само са позиције силе. Ђорђевић је додао да су поверење, сарадња, преговори и побољшање међународног система безбедности данас потребнији више него икада и да постоји све већа потреба за координисаним деловањем на глобалном нивоу.

- Унапређење билатералне војне сарадње кроз заједничке вежбе и обуку са свим нашим страним партнерима, као и унапређење регионалне сарадње и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем УН и ЕУ, представљају приоритет Републике Србије, истакао је Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је закључио да „непроменљива спољнополитичка оријентација и доследно придржавање основних принципа у међународној сарадњи чине Републику Србију поузданим и пожељним партнером у области војне сарадње“.

На маргинама 5. Московске конференције реализовани су и одвојени билатерални сусрети са министрима одбране Републике Белорусије и Републике Јерменије.

Министар Ђорђевић и белоруски министар генерал-потпуковник Андреј Алексејевич Равков сагласили су се да је учињен значајан квалитативан и квантитативан прогрес у развоју сарадње у области одбране, нарочито после недавне посете начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића Белорусији.

Са јерменским колегом генерал-пуковником Оганјаном Сејраном Мушеговичем, Ђорђевић је разговарао о унапређењу сарадње која би требало да буде заокружена до краја 2016. године потписивањем Споразума о сарадњи у области одбране, чиме би се створили формално-правни услови развоја будуће сарадње.

Ђорђевић је захвалио Мушеговичу због учешћа и професионалности припадника оружаних снага Јерменије у оквиру снага КФОР-а, на простору Косова и Метохије.

Пета по реду Московска конференција о међународној безбедности данас завршава са радом, а у протекла два дана окупила је укупно 52 војне делегације са око 700 учесника из 80 држава, укључујући 19 министара одбране.


Излагање Министра одбране Републике Србије на 5. Московској конференцији о међународној безбедности на тему "Глобална безбедност и војна сарадња".
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА