Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.04.2016.

Đorđević na Moskovskoj konferenciji



Ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević učestvovao je danas u radu 5. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti gde je imao izlaganje na temu „Globalna bezbednost i vojna saradnja“.

U svom izlaganju ministar Đorđević je analizirao uzroke i posledice promene arhitekture globalne bezbednosti i njenog uticaja na sve veću ranjivost nacionalnih država u odnosu na nove transnacionalne i multilateralne bezbednosne izazove.

- Države će ostati dominantni akteri međunarodnih odnosa, a biće izražen i trend rasta uticaja nedržavnih aktera, pri čemu će glavni politički uticaj zadržati Ruska Federacija, SAD, vodeće države EU i Kina, naglasio je Đorđević tokom izlaganja.

On je ocenio da globalnu scenu karakterišu multipolarnost i međuzavisnost njenih najvažnijih aktera, te da se regionalni i globalni bezbednosni problemi ne mogu rešavati samo sa pozicije sile. Đorđević je dodao da su poverenje, saradnja, pregovori i poboljšanje međunarodnog sistema bezbednosti danas potrebniji više nego ikada i da postoji sve veća potreba za koordinisanim delovanjem na globalnom nivou.

- Unapređenje bilateralne vojne saradnje kroz zajedničke vežbe i obuku sa svim našim stranim partnerima, kao i unapređenje regionalne saradnje i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU, predstavljaju prioritet Republike Srbije, istakao je Đorđević.

Ministar Đorđević je zaključio da „nepromenljiva spoljnopolitička orijentacija i dosledno pridržavanje osnovnih principa u međunarodnoj saradnji čine Republiku Srbiju pouzdanim i poželjnim partnerom u oblasti vojne saradnje“.

Na marginama 5. Moskovske konferencije realizovani su i odvojeni bilateralni susreti sa ministrima odbrane Republike Belorusije i Republike Jermenije.

Ministar Đorđević i beloruski ministar general-potpukovnik Andrej Aleksejevič Ravkov saglasili su se da je učinjen značajan kvalitativan i kvantitativan progres u razvoju saradnje u oblasti odbrane, naročito posle nedavne posete načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića Belorusiji.

Sa jermenskim kolegom general-pukovnikom Oganjanom Sejranom Mušegovičem, Đorđević je razgovarao o unapređenju saradnje koja bi trebalo da bude zaokružena do kraja 2016. godine potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, čime bi se stvorili formalno-pravni uslovi razvoja buduće saradnje.

Đorđević je zahvalio Mušegoviču zbog učešća i profesionalnosti pripadnika oružanih snaga Jermenije u okviru snaga KFOR-a, na prostoru Kosova i Metohije.

Peta po redu Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti danas završava sa radom, a u protekla dva dana okupila je ukupno 52 vojne delegacije sa oko 700 učesnika iz 80 država, uključujući 19 ministara odbrane.


Izlaganje Ministra odbrane Republike Srbije na 5. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti na temu "Globalna bezbednost i vojna saradnja".


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA