Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2016.

Постављен камен темељац за фабрику стрељачке муниције



Постављен камен темељац за фабрику стрељачке муницијеПремијер Србије Александар Вучић поставио је данас у Узићима код Пожеге камен темељац за фабрику стрељачке муниције, инвеститора „Југоимпорт СДПР“, чија је вредност процењена на 89,5 милиона евра. Догађају су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић, представници Министарства одбране и Војске Србије.

Вучић је истакао да је реч о важном дану за Србију и пожешки крај, јер се после дуго времена отвара нова фабрика која ће запослити 450 људи.

– Већ у првој фази, на производњи муниције 7,62 и 9 милиметара, биће ангажовано 300 до 350 радника, а када почне производња калибра 12,7~mm~, биће упослено још 100 до 150 људи, рекао је премијер.

Осим за извоз, нова муниција биће искоришћена за унапређење борбене готовости наше војске, а средства намењена иновацијама и новим фабрикама, која сада износе 2 милиона долара, биће шест пута увећана, рекао је Вучић

– Верујем да ћемо у наредне четири године способности Војске Србије унапредити за 50 до 60 процената, која ће бити много снажнија него данас, јер ћемо много више новца да улажемо, али не да бисмо било кога нападали, јер желимо мир, већ да бисмо у сваком тренутку могли да сачувамо своју земљу, рекао је српски премијер и додао да земља пре свега жели да развија своју економију и индустрију, за шта је потребна стабилност.

Вучић је истакао да су потписани уговори за реализацију осам пројеката наменске индустрије вредни 530 милиона долара.

– Наша наменска индустрија је огроман потенцијал за Србију и у њу ћемо да улажемо све више, јер тиме развијамо и нашу економију али и шаљемо поруку да је Србија довољно тврд орах да одврати свакога од евентуалног покушаја агресије, рекао је он и потврдио да руски хеликоптери стижу за месец дана, да је у току фаза преузимања, после чега ће бити набављене и друге летилице.

Генерални директор „Југоимпорт СДПР“ Југослав Петковић изразио је задовољство што се после 50 година у Србији поново зида фабрика муниције.

– То је тренутно једна од највећих инвестиција у земљи, вредна 90 милиона евра, а посебно је значајно што је финансирамо из сопствених средстава, без кредита – рекао је Петковић и додао да је та компанија последње три и по године инвестирала више од 46 милиона евра свог новца, да су запослили 322 људи, а да је добит коју су уплатили држави била на нивоу од пет и по милијарди динара.

Постављен камен темељац за фабрику стрељачке муницијеОн је потврдио да је „Југоимпорт СДПР“ у прва три месеца ове године извезао робу у вредности 128 милиона долара, уз добит од две милијарде динара, колико је планирано за целу годину.

–Ребалансом ћемо тражити од Владе Србије да дуплирамо резултате и остваримо 4 милијарди добити, што би био најбољи резултат у историји компаније рекао је Петковић.

Фабрика стрељачке муниције у првој и другој фази, које ће бити завршене до јула 2017. године, имаће 19 објеката укупне бруто површине 9 хиљада квадрата, где ће се годишње производити 140 милиона комада муниције калибара 5,56, 7,62 и 9 милиметара. У трећој фази, чији се завршетак планира до 2020. године, биће придодата још два објекта површине 2300 квадратних метара, где ће се 2019. производити 5 милиона, а годину дана касније и дупло више метака великог калибра – 12,7 мм

Фабрика стрељачке муниције у Узићима је део пројекта развоја Одбрамбене индустрије, под радним називом – Одбрамбено технолошка индустријска база Србије (ОТИБС) – „Визија 2020“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА