Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2016.

Postavljen kamen temeljac za fabriku streljačke municije



Postavljen kamen temeljac za fabriku streljačke municijePremijer Srbije Aleksandar Vučić postavio je danas u Uzićima kod Požege kamen temeljac za fabriku streljačke municije, investitora „Jugoimport SDPR“, čija je vrednost procenjena na 89,5 miliona evra. Događaju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vučić je istakao da je reč o važnom danu za Srbiju i požeški kraj, jer se posle dugo vremena otvara nova fabrika koja će zaposliti 450 ljudi.

– Već u prvoj fazi, na proizvodnji municije 7,62 i 9 milimetara, biće angažovano 300 do 350 radnika, a kada počne proizvodnja kalibra 12,7~mm~, biće uposleno još 100 do 150 ljudi, rekao je premijer.

Osim za izvoz, nova municija biće iskorišćena za unapređenje borbene gotovosti naše vojske, a sredstva namenjena inovacijama i novim fabrikama, koja sada iznose 2 miliona dolara, biće šest puta uvećana, rekao je Vučić

– Verujem da ćemo u naredne četiri godine sposobnosti Vojske Srbije unaprediti za 50 do 60 procenata, koja će biti mnogo snažnija nego danas, jer ćemo mnogo više novca da ulažemo, ali ne da bismo bilo koga napadali, jer želimo mir, već da bismo u svakom trenutku mogli da sačuvamo svoju zemlju, rekao je srpski premijer i dodao da zemlja pre svega želi da razvija svoju ekonomiju i industriju, za šta je potrebna stabilnost.

Vučić je istakao da su potpisani ugovori za realizaciju osam projekata namenske industrije vredni 530 miliona dolara.

– Naša namenska industrija je ogroman potencijal za Srbiju i u nju ćemo da ulažemo sve više, jer time razvijamo i našu ekonomiju ali i šaljemo poruku da je Srbija dovoljno tvrd orah da odvrati svakoga od eventualnog pokušaja agresije, rekao je on i potvrdio da ruski helikopteri stižu za mesec dana, da je u toku faza preuzimanja, posle čega će biti nabavljene i druge letilice.

Generalni direktor „Jugoimport SDPR“ Jugoslav Petković izrazio je zadovoljstvo što se posle 50 godina u Srbiji ponovo zida fabrika municije.

– To je trenutno jedna od najvećih investicija u zemlji, vredna 90 miliona evra, a posebno je značajno što je finansiramo iz sopstvenih sredstava, bez kredita – rekao je Petković i dodao da je ta kompanija poslednje tri i po godine investirala više od 46 miliona evra svog novca, da su zaposlili 322 ljudi, a da je dobit koju su uplatili državi bila na nivou od pet i po milijardi dinara.

Postavljen kamen temeljac za fabriku streljačke municijeOn je potvrdio da je „Jugoimport SDPR“ u prva tri meseca ove godine izvezao robu u vrednosti 128 miliona dolara, uz dobit od dve milijarde dinara, koliko je planirano za celu godinu.

–Rebalansom ćemo tražiti od Vlade Srbije da dupliramo rezultate i ostvarimo 4 milijardi dobiti, što bi bio najbolji rezultat u istoriji kompanije rekao je Petković.

Fabrika streljačke municije u prvoj i drugoj fazi, koje će biti završene do jula 2017. godine, imaće 19 objekata ukupne bruto površine 9 hiljada kvadrata, gde će se godišnje proizvoditi 140 miliona komada municije kalibara 5,56, 7,62 i 9 milimetara. U trećoj fazi, čiji se završetak planira do 2020. godine, biće pridodata još dva objekta površine 2300 kvadratnih metara, gde će se 2019. proizvoditi 5 miliona, a godinu dana kasnije i duplo više metaka velikog kalibra – 12,7 mm

Fabrika streljačke municije u Uzićima je deo projekta razvoja Odbrambene industrije, pod radnim nazivom – Odbrambeno tehnološka industrijska baza Srbije (OTIBS) – „Vizija 2020“.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA