Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2016.

Представљене монографија и изложба о Србији и Пожаревцу у Другом светском ратуПредстављене монографија и изложба о Србији и Пожаревцу у Другом светском рату Поводом 75 година од почетка Другог светског рата у Југославији и 70 година од ослобођења од фашизма, Медија центар „Одбрана“ и Историјски архив Пожаревац представили су данас, у Свечаној сали Дома Војске Србије, монографију и изложбу „Србија и Пожаревац у Другом светском рату 1941-1944 - окупациона управа, избеглице, просвета“.

О монографији су говорили директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, др Маријана Мраовић, једна од аутора пројекта и научни саветник Института за новију историју Србије из Београда др Зоран Јањетовић. Изложбу је представила Слободанка Цветковић из Историјског архива Пожаревац а поставку отворио командант Команде за обуку Војске Србије генерал-потпуковник Ђокица Петровић. Присутнима се обратио и директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин који је истакао да су монографија и изложба, које су данас представљене, „сведочанство искушења и победе“.

Представљене монографија и изложба о Србији и Пожаревцу у Другом светском рату Замисао пројекта је била представљање јавности теме из локалне историје Пожаревца у Другом светском рату, с акцентом на избегличко и просветно питање. Сваки део монографије на највишем је научном нивоу и изузетно добро поткрепљен необјављеном архивском грађом и навођењем бројне релевантне историографске литературе.

Изложба је тематски подељена на три целине – „Србија и Пожаревачки округ под немачком окупацијом од 1941. до 1944“, „Избеглице и пресељеници у Србији и Пожаревачком округу од 1941. до 1944“ и „Пожаревац и његове школе у периоду немачке окупације“. Поставка представља посебан облик комуникације која у сећање делимично враћа ужас људских патњи, огромних страдања и пожртвоване борбе за очување основних хуманих вредности.

Изложба ће бити отворена до 7. маја у Малој галерији Дома Војске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
  • Генерал-потпуковник Ђокица Петровић [FLV] [MPEG]
  • Пуковник Стевица С. Карапанџин [FLV] [MPEG]
  • Отварање изложбе [FLV] [MPEG]