Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2016.

Predstavljene monografija i izložba o Srbiji i Požarevcu u Drugom svetskom ratu



Predstavljene monografija i izložba o Srbiji i Požarevcu u Drugom svetskom ratu Povodom 75 godina od početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i 70 godina od oslobođenja od fašizma, Medija centar „Odbrana“ i Istorijski arhiv Požarevac predstavili su danas, u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, monografiju i izložbu „Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 - okupaciona uprava, izbeglice, prosveta“.

O monografiji su govorili direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić, dr Marijana Mraović, jedna od autora projekta i naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije iz Beograda dr Zoran Janjetović. Izložbu je predstavila Slobodanka Cvetković iz Istorijskog arhiva Požarevac a postavku otvorio komandant Komande za obuku Vojske Srbije general-potpukovnik Đokica Petrović. Prisutnima se obratio i direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin koji je istakao da su monografija i izložba, koje su danas predstavljene, „svedočanstvo iskušenja i pobede“.

Predstavljene monografija i izložba o Srbiji i Požarevcu u Drugom svetskom ratu Zamisao projekta je bila predstavljanje javnosti teme iz lokalne istorije Požarevca u Drugom svetskom ratu, s akcentom na izbegličko i prosvetno pitanje. Svaki deo monografije na najvišem je naučnom nivou i izuzetno dobro potkrepljen neobjavljenom arhivskom građom i navođenjem brojne relevantne istoriografske literature.

Izložba je tematski podeljena na tri celine – „Srbija i Požarevački okrug pod nemačkom okupacijom od 1941. do 1944“, „Izbeglice i preseljenici u Srbiji i Požarevačkom okrugu od 1941. do 1944“ i „Požarevac i njegove škole u periodu nemačke okupacije“. Postavka predstavlja poseban oblik komunikacije koja u sećanje delimično vraća užas ljudskih patnji, ogromnih stradanja i požrtvovane borbe za očuvanje osnovnih humanih vrednosti.

Izložba će biti otvorena do 7. maja u Maloj galeriji Doma Vojske.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA