Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2016.

Војник - стуб поверења грађана Србије



Недавно објављено истраживање Центра за слободне изборе и демократију показало је још једном да је Војска Србије институција којој грађани наше земље највише верују (62 одсто испитаника изјаснило се позитивно о Војсци).

Висок проценат поверења грађани су имали у Војску и током 2015. године, што је показало, такође, истраживање Центра за слободне изборе и демократију урађено за потребе Заштитника грађана. Тада се 61 одсто испитаника позитивно изјаснило о Војсци Србије.

И 2014. године, Војска је била институција којој се највише верује (истраживање ~TNS Media Galup~ спроведено у новембру 2014. године за потребе Мисије ОЕБС у Србији). Тада је 50 одсто грађана имало поверење у Министарство одбране и Војску Србије, што је био раст од чак 15 одсто у односу на 2013. годину.

Резултати недвосмислено показују раст поверења из године у годину.

Ако имамо у виду чињеницу да је наведени период карактеристичан по ангажовању Војске Србије у трећој мисији, односно, помоћи цивилном становништву, може се закључити да грађани Србије високо цене и поштују, пре свега, свог војника.

Током елементарних непогода - поплава, снежних сметова, суша и других ванредних ситуација припадници Министарства одбране и Војске Србије били су непрекидно уз своје грађане и помагали им да преброде невоље. Помагали су у водоснабдевању, градили саобраћајнице, лечили становнике тешко приступачних насеља.

Најзначајније ангажовање свакако је било током ванредне ситуације у мају 2014. године. Ради одбране од поплава свакодневно је било ангажовано више од 4000 припадника Војске на 50 локација на територији целе Србије.

У данима када обележавамо Дан Војске Србије, поверење грађана нас радује и чини поноснима.