Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2016.

Vojnik - stub poverenja građana Srbije



Nedavno objavljeno istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju pokazalo je još jednom da je Vojska Srbije institucija kojoj građani naše zemlje najviše veruju (62 odsto ispitanika izjasnilo se pozitivno o Vojsci).

Visok procenat poverenja građani su imali u Vojsku i tokom 2015. godine, što je pokazalo, takođe, istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju urađeno za potrebe Zaštitnika građana. Tada se 61 odsto ispitanika pozitivno izjasnilo o Vojsci Srbije.

I 2014. godine, Vojska je bila institucija kojoj se najviše veruje (istraživanje ~TNS Media Galup~ sprovedeno u novembru 2014. godine za potrebe Misije OEBS u Srbiji). Tada je 50 odsto građana imalo poverenje u Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, što je bio rast od čak 15 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Rezultati nedvosmisleno pokazuju rast poverenja iz godine u godinu.

Ako imamo u vidu činjenicu da je navedeni period karakterističan po angažovanju Vojske Srbije u trećoj misiji, odnosno, pomoći civilnom stanovništvu, može se zaključiti da građani Srbije visoko cene i poštuju, pre svega, svog vojnika.

Tokom elementarnih nepogoda - poplava, snežnih smetova, suša i drugih vanrednih situacija pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su neprekidno uz svoje građane i pomagali im da prebrode nevolje. Pomagali su u vodosnabdevanju, gradili saobraćajnice, lečili stanovnike teško pristupačnih naselja.

Najznačajnije angažovanje svakako je bilo tokom vanredne situacije u maju 2014. godine. Radi odbrane od poplava svakodnevno je bilo angažovano više od 4000 pripadnika Vojske na 50 lokacija na teritoriji cele Srbije.

U danima kada obeležavamo Dan Vojske Srbije, poverenje građana nas raduje i čini ponosnima.