Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2016.

Континуитет добре сарадње са Словачком



Континуитет добре сарадње са СловачкомДржавни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић састао се данас у Београду са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Словачке генералом Миланом Максимом, који борави у званичној посети нашој земљи, а састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Саговорници су се сложили да су свеукупни односи две земље врло добри, уз континуиран и интензиван политички дијалог на свим нивоима.

- Ми смо недвосмислено опредељени за даљи развој сарадње у области одбране са Републиком Словачком, а одличан пример како ствари могу добро да функционишу је сарадња Србије и Словачке у мисији ~UNFICYP~ на Кипру, рекао је државни секретар.

Нерић је поновио да Република Србија изразито цени принципијелан став Словачке да, и поред великих притисака, не призна једнострано проглашену независност Косова. Он је нагласио да је пријатељски однос две државе потврђен солидарношћу и несебичној помоћи коју је Република Словачка пружила Србији током поплава и у мигрантској кризи.

Континуитет добре сарадње са Словачком- Чланство у Европској унији јесте и остаће стратешки спољнополитички циљ Србије и то понављамо отворено нашим партнерима и на Истоку и на Западу, истакао је Нерић.

Нерић и Максим су истакли континуитет добрих односа и сарадње две војске, што потврђује и јучерашња пројекција филма „Усамљени војник на терену“ којој су, у Амбасади Републике Словачке у Београду, присуствовали начелници генералштабова оружанх снага Србије и Словачке.

На крају састанка, државни секретар Нерић пренео је генералу Максиму честитке за избор Петера Гајдоша за новог министра одбране Републике Словачке.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА