Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2016.

Kontinuitet dobre saradnje sa Slovačkom



Kontinuitet dobre saradnje sa SlovačkomDržavni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić sastao se danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Slovačke generalom Milanom Maksimom, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, a sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Sagovornici su se složili da su sveukupni odnosi dve zemlje vrlo dobri, uz kontinuiran i intenzivan politički dijalog na svim nivoima.

- Mi smo nedvosmisleno opredeljeni za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Slovačkom, a odličan primer kako stvari mogu dobro da funkcionišu je saradnja Srbije i Slovačke u misiji ~UNFICYP~ na Kipru, rekao je državni sekretar.

Nerić je ponovio da Republika Srbija izrazito ceni principijelan stav Slovačke da, i pored velikih pritisaka, ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On je naglasio da je prijateljski odnos dve države potvrđen solidarnošću i nesebičnoj pomoći koju je Republika Slovačka pružila Srbiji tokom poplava i u migrantskoj krizi.

Kontinuitet dobre saradnje sa Slovačkom- Članstvo u Evropskoj uniji jeste i ostaće strateški spoljnopolitički cilj Srbije i to ponavljamo otvoreno našim partnerima i na Istoku i na Zapadu, istakao je Nerić.

Nerić i Maksim su istakli kontinuitet dobrih odnosa i saradnje dve vojske, što potvrđuje i jučerašnja projekcija filma „Usamljeni vojnik na terenu“ kojoj su, u Ambasadi Republike Slovačke u Beogradu, prisustvovali načelnici generalštabova oružanh snaga Srbije i Slovačke.

Na kraju sastanka, državni sekretar Nerić preneo je generalu Maksimu čestitke za izbor Petera Gajdoša za novog ministra odbrane Republike Slovačke.

photoFOTOGALERIJA