Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2016.

Обележавање 201-годишњице Другог српског устанка



Polaganje venaca u Takovu, Dan Vojske SrbijeЗаменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић предводио је делегацију Војске Србије која је данас положила венац на спомен-комплексу „Други српски устанак“ у Такову код Горњег Милановца у оквиру државне церемоније обележавања 201-годишњице од избијања Другог српског устанка.

У име Владе Републике Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, који је и предводио државну церемонију одавања почасти јунацима Таковског устанка.

Министар Вулин је подсетио на историјски значај Другог српског устанка, истичући слободарску традицију српског народа. Он је, такође, указао на мудрост и храброст које су поседовале народне вође тога времена, наглашавајући да је и тада, као и данас препознат значај јаке војске и дипломатије за развој модерне државе.

Венце су положили и представници општине Горњи Милановац и Моравичког округа, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Војска Србије празнује 23. април као свој празник у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА