Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.04.2016.

Obeležavanje 201-godišnjice Drugog srpskog ustanka



Polaganje venaca u Takovu, Dan Vojske SrbijeZamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić predvodio je delegaciju Vojske Srbije koja je danas položila venac na spomen-kompleksu „Drugi srpski ustanak“ u Takovu kod Gornjeg Milanovca u okviru državne ceremonije obeležavanja 201-godišnjice od izbijanja Drugog srpskog ustanka.

U ime Vlade Republike Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je i predvodio državnu ceremoniju odavanja počasti junacima Takovskog ustanka.

Ministar Vulin je podsetio na istorijski značaj Drugog srpskog ustanka, ističući slobodarsku tradiciju srpskog naroda. On je, takođe, ukazao na mudrost i hrabrost koje su posedovale narodne vođe toga vremena, naglašavajući da je i tada, kao i danas prepoznat značaj jake vojske i diplomatije za razvoj moderne države.

Vence su položili i predstavnici opštine Gornji Milanovac i Moravičkog okruga, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vojska Srbije praznuje 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA