Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2016.

Генерална проба Гарде пред обележавање стогодишњице искрцавања на Крф



Припадници Гарде Војске Србије допутовали су на Крф и на оближњем острву Виду обавили генералну пробу за сутрашњу церемонију обележавања стогодишњице искрцавања Српске војске на та острва.

Сутрашњу церемонију предводиће председник Србије Томислав Николић, а у високој државној делегацији биће и министри Зоран Ђорђевић, Александар Вулин, Иван Тасовац, те начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Планиран је војнички верски помен, који ће служити митрополит црногорско-приморски Амфилохије, полагање венаца уз све војне почасти, уметнички програм, као и комеморативна свечаност на отвореном мору – Плавој гробници, а у Српској кући биће отворена нова стална поставка.

Прво искрцавање на „острву спаса“, како су Срби прозвали Крф, било је у пристаништу у Гувији 1916. године, шест километара северно од града, а материјалне трошкове опремања и издржавања српске војске преузеле су Француска и Велика Британија. Будући да је током Албанске голготе, повлачења српске војске преко Албаније, велики број војника умро од хладноће, глади и исцрпљености, Француска влада је почетком 2016. одлучила да њена морнарица одложи све друге транспорте док из Албаније не буде извучена српска војска и од тога дана савезнички бродови су почели са превожењем, те је до 15. фебруара на грчко острво Крф превезено 135.000 и у Бизерту око 10.000 људи.

На острву Виду, на којем се данас налази спомен-комплекс са маузолејом, искрцавани су најтежи рањеници и од 23. јануара до 23. марта 1916. године, умрло је 4.847 људи, а за око 5.400 умрлих море око тог острва постало је Плава гробница.