Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2016.

Generalna proba Garde pred obeležavanje stogodišnjice iskrcavanja na Krf



Pripadnici Garde Vojske Srbije doputovali su na Krf i na obližnjem ostrvu Vidu obavili generalnu probu za sutrašnju ceremoniju obeležavanja stogodišnjice iskrcavanja Srpske vojske na ta ostrva.

Sutrašnju ceremoniju predvodiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u visokoj državnoj delegaciji biće i ministri Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Ivan Tasovac, te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Planiran je vojnički verski pomen, koji će služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, polaganje venaca uz sve vojne počasti, umetnički program, kao i komemorativna svečanost na otvorenom moru – Plavoj grobnici, a u Srpskoj kući biće otvorena nova stalna postavka.

Prvo iskrcavanje na „ostrvu spasa“, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji 1916. godine, šest kilometara severno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija. Budući da je tokom Albanske golgote, povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti, Francuska vlada je početkom 2016. odlučila da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli sa prevoženjem, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Na ostrvu Vidu, na kojem se danas nalazi spomen-kompleks sa mauzolejom, iskrcavani su najteži ranjenici i od 23. januara do 23. marta 1916. godine, umrlo je 4.847 ljudi, a za oko 5.400 umrlih more oko tog ostrva postalo je Plava grobnica.