Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2016.

Потврда стратешког партнерства са Италијом



Редовне девете билатералне одбрамбене консултације између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Републике Италије одржане су у Београду.

Потврда стратешког партнерства са Републиком ИталијомНачелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник 3. Управе Генералштаба одбране вице адмирал Карло Масаљи констатовали су да је сарадња у области одбране садржајна и разноврсна, а да сусрети на високом нивоу и заједничко ангажовање у УН мировној мисији ~UNIFIL~ дају посебан печат сарадњи.

Билатералне одбрамбене консултације, поред анализе остварене сарадње, биле су одлична прилика да се разговара и о могућностима за даље квалитативно и квантитативно унапређење будуће сарадње, у областима од обостраног интереса.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да сарадња са Републиком Италијом представља један од приоритета Министарства одбране Републике Србије, о чему најбоље сведочи број планираних активности. Он је пренео захвалност Италији, која представља једног од најзначајнијих контрибутора у саставу КФОР, за професионално ангажовање припадника њених оружаних снага на Косову и Метохији.

Вице адмирал Карло Масаљи потврдио је значај сусрета на високом нивоу и редовног одржавања консултација и изразио опредељење да се, у духу стратешког партнерства, унапређује сарадња у области одбране као значајни допринос јачању укупних односа две земље.

Он је поновио подршку Министарства одбране Републике Италије Републици Србији кроз размену искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења ЕУ, ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, ангажовања у оквиру Европске одбрамбене агенције, као и научених лекција у оквиру Концепта борбених група Европске уније.

Констатовано је да постоји простор за даље унапређење војнообразовне и војномедицинске сарадње, као и да укупној војно-војној сарадњи значајно може допринети одржавање заједничких вежби.

Након састанка, потписан је План билатералне војне сарадње за 2016. годину између два министарства одбране.