Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2016.

Potvrda strateškog partnerstva sa Italijom



Redovne devete bilateralne odbrambene konsultacije između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Italije održane su u Beogradu.

Potvrda strateškog partnerstva sa Republikom ItalijomNačelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik 3. Uprave Generalštaba odbrane vice admiral Karlo Masalji konstatovali su da je saradnja u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna, a da susreti na visokom nivou i zajedničko angažovanje u UN mirovnoj misiji ~UNIFIL~ daju poseban pečat saradnji.

Bilateralne odbrambene konsultacije, pored analize ostvarene saradnje, bile su odlična prilika da se razgovara i o mogućnostima za dalje kvalitativno i kvantitativno unapređenje buduće saradnje, u oblastima od obostranog interesa.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da saradnja sa Republikom Italijom predstavlja jedan od prioriteta Ministarstva odbrane Republike Srbije, o čemu najbolje svedoči broj planiranih aktivnosti. On je preneo zahvalnost Italiji, koja predstavlja jednog od najznačajnijih kontributora u sastavu KFOR, za profesionalno angažovanje pripadnika njenih oružanih snaga na Kosovu i Metohiji.

Vice admiral Karlo Masalji potvrdio je značaj susreta na visokom nivou i redovnog održavanja konsultacija i izrazio opredeljenje da se, u duhu strateškog partnerstva, unapređuje saradnja u oblasti odbrane kao značajni doprinos jačanju ukupnih odnosa dve zemlje.

On je ponovio podršku Ministarstva odbrane Republike Italije Republici Srbiji kroz razmenu iskustava po pitanju bezbednosnih i odbrambenih aspekata priključenja EU, angažmana u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, angažovanja u okviru Evropske odbrambene agencije, kao i naučenih lekcija u okviru Koncepta borbenih grupa Evropske unije.

Konstatovano je da postoji prostor za dalje unapređenje vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, kao i da ukupnoj vojno-vojnoj saradnji značajno može doprineti održavanje zajedničkih vežbi.

Nakon sastanka, potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu između dva ministarstva odbrane.