Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2016.

Потврда добре сарадње Србије и Мађарске у области одбране




Сарадња у области одбране између Републике Србије и Мађарске је интензивна и у сталном успону, констатовали су начелници управа за међународну војну сарадњу министарстава одбране две земље капетан бојног брода Милан Коњиковац и др Петер Гила, током одржавања билатералних одбрамбених консултација у Београду. Истакли су да посебан квалитет сарадњи дају заједничке вежбе које доприносе развоју поверења и унапређењу добросуседских односа.

Капетан бојног брода Коњиковац нагласио је да је у претходне две године реализован низ сусрета високог нивоа, током којих су постигнути сагласност и разумевање по питању даљих облика сарадње и изразио очекивање да ће тај тренд бити настављен, што је посебно значајно у ситуацији када се Европа и регион суочавају са највећом миграторном кризом од Другог светског рата. Упознао је са активностима Министарства одбране и Војске Србије као подршци остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије, у складу са прокламованом војном неутралношћу.

Саговорници су разменили ставове о актуелној политичко-безбедносној ситуацији и нагласили неопходност интензивније сарадње, посебно у домену размене информација, као и координисаног деловања ради супротстављања свим облицима нарастајућих нетрадиционалних претњи по безбедност на регионалном и глобалном плану.

Др Гила је поновио подршку Мађарске евроинтеграцијама Републике Србије и пренео спремност за размену искустава из ангажовања у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и концепту борбених група ЕУ. Истакао је да заједничко ангажовање припадника две војске у мултинационалној операцији UNIFICYP на Кипру представља одличан пример професионалне сарадње и стварања пријатељских односа на терену.

Изражено је опредељење за наставак сарадње у тежишним, као и унапређење у областима од обостраног интереса.
На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.