Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2016.

Potvrda dobre saradnje Srbije i Mađarske u oblasti odbrane




Saradnja u oblasti odbrane između Republike Srbije i Mađarske je intenzivna i u stalnom usponu, konstatovali su načelnici uprava za međunarodnu vojnu saradnju ministarstava odbrane dve zemlje kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i dr Peter Gila, tokom održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija u Beogradu. Istakli su da poseban kvalitet saradnji daju zajedničke vežbe koje doprinose razvoju poverenja i unapređenju dobrosusedskih odnosa.

Kapetan bojnog broda Konjikovac naglasio je da je u prethodne dve godine realizovan niz susreta visokog nivoa, tokom kojih su postignuti saglasnost i razumevanje po pitanju daljih oblika saradnje i izrazio očekivanje da će taj trend biti nastavljen, što je posebno značajno u situaciji kada se Evropa i region suočavaju sa najvećom migratornom krizom od Drugog svetskog rata. Upoznao je sa aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao podršci ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću.

Sagovornici su razmenili stavove o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji i naglasili neophodnost intenzivnije saradnje, posebno u domenu razmene informacija, kao i koordinisanog delovanja radi suprotstavljanja svim oblicima narastajućih netradicionalnih pretnji po bezbednost na regionalnom i globalnom planu.

Dr Gila je ponovio podršku Mađarske evrointegracijama Republike Srbije i preneo spremnost za razmenu iskustava iz angažovanja u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i konceptu borbenih grupa EU. Istakao je da zajedničko angažovanje pripadnika dve vojske u multinacionalnoj operaciji UNIFICYP na Kipru predstavlja odličan primer profesionalne saradnje i stvaranja prijateljskih odnosa na terenu.

Izraženo je opredeljenje za nastavak saradnje u težišnim, kao i unapređenje u oblastima od obostranog interesa.
Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.