Министарство одбране Републике Србије
 
18.03.2016.

Обележен Дан Војне академије



Обележен Дан Војне академије Свечана академија поводом 18. марта Дана Војне академије одржана је данас у тој високошколској војној установи. Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница и образовних институција.

Честитајући празник, министар одбране Зоран Ђорђевић истакао је да је Војна академија водећа војна високошколска установа у региону.

- Данас, као једна од најстаријих образовних институција Републике Србије, Војна академија је успела да одоли изазовима времена и да поштујући културу, традицију и резултате уложеног труда и рада наших претходника константно унапређује наставне процесе и испуњава највише стандарде у образовању – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, наши официри се образују према светским стандардима за ангажовање у класичним војним операцијама одбране земље, али и у операцијама очувања мира у свету, као и помоћи цивилним структурама онда када се за то укаже потреба.

Обележен Дан Војне академије - Данас је војна професија изузетно цењена, а звање официра је високо вредновано у нашем друштву. Наш циљ је да Србија увек буде јака и стабилна држава, која ће бити гарант безбедности, а самим тим и респектабилан фактор у европским и у светским размерама – нагласио је министар Ђорђевић оцењујући да је са реформисаном Војском и осавремењеним војним школством Србија спремна да одговори на безбедносне, образовне и научноистраживачке изазове.

Обележен Дан Војне академије Министар одбране је нагласио да је данас част бити припадник такве Војске, а окупљенима је поручио да увек треба да раде на себи, јер се држава не брани само пушком, већ и образовањем.

Подсећајући на богату историју те високошколске војне установе, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић, истакао је да је тај храм војне науке израстао у институцију која школује више од 1500 слушалаца, од којих 60 из иностранства, на различитим нивоима школовања и усавршавања.

- Будите уверени да ће Војна академија остати извор високо оданог, часног и стручног кадра Министарства одбране и Војске Србије, али и промотер војног позива у региону и свету – поручио је генерал Зековић.

Обележен Дан Војне академије Током свечане академије, ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна уручио је признања најуспешнијим припадницима Војне академије у протеклој години, а начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић уручио је захвалнице институцијама са којима Војна академија сарађује.

Традиција војног школства у Србији дуга је 166 година и блиско је повезана са процесом стварања модерне српске државе. Кнез Александар Карађорђевић је 18. марта 1850. године потписао Указ о оснивању Артиљеријске школе, чију традицију и данас чува Војна академија.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА