Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2016.

Obeležen Dan Vojne akademije



Obeležen Dan Vojne akademije Svečana akademija povodom 18. marta Dana Vojne akademije održana je danas u toj visokoškolskoj vojnoj ustanovi. Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici organizacionih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica i obrazovnih institucija.

Čestitajući praznik, ministar odbrane Zoran Đorđević istakao je da je Vojna akademija vodeća vojna visokoškolska ustanova u regionu.

- Danas, kao jedna od najstarijih obrazovnih institucija Republike Srbije, Vojna akademija je uspela da odoli izazovima vremena i da poštujući kulturu, tradiciju i rezultate uloženog truda i rada naših prethodnika konstantno unapređuje nastavne procese i ispunjava najviše standarde u obrazovanju – naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, naši oficiri se obrazuju prema svetskim standardima za angažovanje u klasičnim vojnim operacijama odbrane zemlje, ali i u operacijama očuvanja mira u svetu, kao i pomoći civilnim strukturama onda kada se za to ukaže potreba.

Obeležen Dan Vojne akademije - Danas je vojna profesija izuzetno cenjena, a zvanje oficira je visoko vrednovano u našem društvu. Naš cilj je da Srbija uvek bude jaka i stabilna država, koja će biti garant bezbednosti, a samim tim i respektabilan faktor u evropskim i u svetskim razmerama – naglasio je ministar Đorđević ocenjujući da je sa reformisanom Vojskom i osavremenjenim vojnim školstvom Srbija spremna da odgovori na bezbednosne, obrazovne i naučnoistraživačke izazove.

Obeležen Dan Vojne akademije Ministar odbrane je naglasio da je danas čast biti pripadnik takve Vojske, a okupljenima je poručio da uvek treba da rade na sebi, jer se država ne brani samo puškom, već i obrazovanjem.

Podsećajući na bogatu istoriju te visokoškolske vojne ustanove, načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković, istakao je da je taj hram vojne nauke izrastao u instituciju koja školuje više od 1500 slušalaca, od kojih 60 iz inostranstva, na različitim nivoima školovanja i usavršavanja.

- Budite uvereni da će Vojna akademija ostati izvor visoko odanog, časnog i stručnog kadra Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i promoter vojnog poziva u regionu i svetu – poručio je general Zeković.

Obeležen Dan Vojne akademije Tokom svečane akademije, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna uručio je priznanja najuspešnijim pripadnicima Vojne akademije u protekloj godini, a načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković uručio je zahvalnice institucijama sa kojima Vojna akademija sarađuje.

Tradicija vojnog školstva u Srbiji duga je 166 godina i blisko je povezana sa procesom stvaranja moderne srpske države. Knez Aleksandar Karađorđević je 18. marta 1850. godine potpisao Ukaz o osnivanju Artiljerijske škole, čiju tradiciju i danas čuva Vojna akademija.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA