Министарство одбране Републике Србије
 
17.03.2016.

Генерал Диковић у посети Словеначкој војсци



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Љубљани са начелником Генералштаба Словеначке војске генерал-мајором Андрејом Остерманом. Генерали Диковић и Остерман разговарали су о актуелној безбедносној ситуацији у региону, досадашњој и предстојећој билатералној војној сарадњи, регионалној војној сарадњи и вежбама и искуствима Словеначке војске у ангажовању у борбеним групама Европске уније.

На састанку двојице начелника генералштабова констатовано је да је сарадња Србије и Словеније у области одбране добра и да постоји простор за њено даље унапређење, а делегацији Војске Србије представљен је и Центар за планинско ратовање. Сарадња Србије и Словеније у оквиру регионалних иницијатива оцењена је као добра и успешна, а најновија потврда такве сарадње је потписивање споразума о формирању Балканских медицинских снага у којима осим Србије и Словеније учествују и Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија.

Начелник српског Генералштаба нагласио је да је значајно да Србија и Словенија наставе да развијају сарадњу у области одбране како на билатералном плану, тако и у оквиру регионалних иницијатива, имајући у виду да деле безбедносне интересе и безбедносне изазове, ризике и претње.

Најважније области сарадње две војске су развој подофицирског кора, обука и усавршавање кадра, као и сарадња специјалних јединица, оперативних центара и војних архива. У току 2016. године очекује се учешће припадника Словеначке војске на вежби „Платинасти вук 16“ која ће се одржати у мају, а двојица припадника Војске Србије тренутно учествују на 9. Међународном зимском кампу у Зимском центру за обуку у Покљуки.

Током боравка у Словенији генерал Диковић је разговарао и са министарком одбране Андрејом Катич и председником Одбора за одбрану словеначког парламента Жаном Махничем, као и са амбасадором Републике Србије у Љубљани Александром Радовановићем.

У наставку посете, делегација Војске Србије предвођена начелником Генералштаба обићиће Прву бригаду Словеначке војске и Центар за планинско ратовање.