Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.03.2016.

General Diković u poseti Slovenačkoj vojsci



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas u Ljubljani sa načelnikom Generalštaba Slovenačke vojske general-majorom Andrejom Ostermanom. Generali Diković i Osterman razgovarali su o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu, dosadašnjoj i predstojećoj bilateralnoj vojnoj saradnji, regionalnoj vojnoj saradnji i vežbama i iskustvima Slovenačke vojske u angažovanju u borbenim grupama Evropske unije.

Na sastanku dvojice načelnika generalštabova konstatovano je da je saradnja Srbije i Slovenije u oblasti odbrane dobra i da postoji prostor za njeno dalje unapređenje, a delegaciji Vojske Srbije predstavljen je i Centar za planinsko ratovanje. Saradnja Srbije i Slovenije u okviru regionalnih inicijativa ocenjena je kao dobra i uspešna, a najnovija potvrda takve saradnje je potpisivanje sporazuma o formiranju Balkanskih medicinskih snaga u kojima osim Srbije i Slovenije učestvuju i Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Načelnik srpskog Generalštaba naglasio je da je značajno da Srbija i Slovenija nastave da razvijaju saradnju u oblasti odbrane kako na bilateralnom planu, tako i u okviru regionalnih inicijativa, imajući u vidu da dele bezbednosne interese i bezbednosne izazove, rizike i pretnje.

Najvažnije oblasti saradnje dve vojske su razvoj podoficirskog kora, obuka i usavršavanje kadra, kao i saradnja specijalnih jedinica, operativnih centara i vojnih arhiva. U toku 2016. godine očekuje se učešće pripadnika Slovenačke vojske na vežbi „Platinasti vuk 16“ koja će se održati u maju, a dvojica pripadnika Vojske Srbije trenutno učestvuju na 9. Međunarodnom zimskom kampu u Zimskom centru za obuku u Pokljuki.

Tokom boravka u Sloveniji general Diković je razgovarao i sa ministarkom odbrane Andrejom Katič i predsednikom Odbora za odbranu slovenačkog parlamenta Žanom Mahničem, kao i sa ambasadorom Republike Srbije u Ljubljani Aleksandrom Radovanovićem.

U nastavku posete, delegacija Vojske Srbije predvođena načelnikom Generalštaba obićiće Prvu brigadu Slovenačke vojske i Centar za planinsko ratovanje.