Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2016.

Континуитет добре сарадње у области одбране са Турском



Потписивањем Плана билатералне војне сарадње између министарстава одбране Србије и Турске данас су у Управи за међународну војну сарадњу утврђене основе сарадње у области одбране са Републиком Турском у 2016. години.

Континуитет добре сарадње у области одбране са ТурскомНачелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Републике Турске пуковник Хакан Бајрамлик констатовали су да је сарадња у области одбране развијена и да у наредном периоду треба искористити потенцијале за њено унапређење.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да редовне билатералне одбрамбене консултације доприносе бољем разумевању и приближавању ставова две стране. Он је нагласио да је заједнички задатак проналажење модалитета за додатно унапређење у областима војног образовања, а посебно војноекономске сарадње кроз трансфер технологија, заједничка истраживања и улагања у развој средстава наоружања и војне опреме и евентуално заједнички наступ на трећим тржиштима.

Пуковник Бајрамлик потврдио је опредељење Републике Турске за проширење сарадње и стварање видљивијих резултата у области одбране. Он је оценио да сарадња турских компанија са „ТРЗ Крагујевац“ и „Слобода“ Чачак пружа основу за унапређење сарадње у производњи, ремонту и делаборацији убојних средстава, које представљају безбедносни изазов у региону.

Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону са акцентом на актуелну миграторну кризу и сагласили се да је за свеобухватно решавање актуелних безбедносних претњи неопходно координисано заједничко деловање.