Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2016.

Kontinuitet dobre saradnje u oblasti odbrane sa Turskom



Potpisivanjem Plana bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Turske danas su u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju utvrđene osnove saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Turskom u 2016. godini.

Kontinuitet dobre saradnje u oblasti odbrane sa TurskomNačelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Republike Turske pukovnik Hakan Bajramlik konstatovali su da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i da u narednom periodu treba iskoristiti potencijale za njeno unapređenje.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da redovne bilateralne odbrambene konsultacije doprinose boljem razumevanju i približavanju stavova dve strane. On je naglasio da je zajednički zadatak pronalaženje modaliteta za dodatno unapređenje u oblastima vojnog obrazovanja, a posebno vojnoekonomske saradnje kroz transfer tehnologija, zajednička istraživanja i ulaganja u razvoj sredstava naoružanja i vojne opreme i eventualno zajednički nastup na trećim tržištima.

Pukovnik Bajramlik potvrdio je opredeljenje Republike Turske za proširenje saradnje i stvaranje vidljivijih rezultata u oblasti odbrane. On je ocenio da saradnja turskih kompanija sa „TRZ Kragujevac“ i „Sloboda“ Čačak pruža osnovu za unapređenje saradnje u proizvodnji, remontu i delaboraciji ubojnih sredstava, koje predstavljaju bezbednosni izazov u regionu.

Sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu sa akcentom na aktuelnu migratornu krizu i saglasili se da je za sveobuhvatno rešavanje aktuelnih bezbednosnih pretnji neophodno koordinisano zajedničko delovanje.