Министарство одбране Републике Србије
 
03.03.2016.

Обележен Дан Војнообавештајне агенције



У Великој ратној сали Старог генералштаба вечерас је обележен Дан Војнообавештајне агенције (ВОА). Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, представници извршне, судске и законодавне власти, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, верских заједница, дипломатског кора, војни изасланици акредитовани у Србији и бројни гости.

Према речима директора ВОА, бригадног генерала Славољуба Дабића, историја војнообавештајне службе нераскидиво је повезана са историјом српске државе и њене војске.

- Њен задатак, данас је, као и пре више од једног века да открије претње и лоше намере, спречи изненађење и о томе правовремено информише државни и војни врх. Карактер безбедносних изазова, ризика и претњи у 21. веку се променио. У складу са тиме, рад Агенције у протеклом периоду обележило је интензивно ангажовање свих наших капацитета на испуњавању задатака у складу са спољнополитичким и одбрамбеним интересима Републике Србије – нагласио је генерал Дабић, додајући да у циљу пружања подршке државном и војном руководству припадници ВОА свакодневно марљиво раде на прикупљању обавештајних сазнања о ризицима и претњама из иностранства усмереним против наше земље.

Уз ангажман изасланика одбране у 22 државе који на достојанствен начин представљају Министарство одбране и Војску Србије као кредибилне и поуздане партнере, Агенција, како је истакао директор ВОА, континуирано прати и извештава о кризама и регионима где су ангажовани или се планира ангажовање припадника нашег система одбране у мултинационалним операцијама, пружајући им тиме обавештајну подршку при реализацији мировних мисија.

- Поносан сам на чињеницу да ВОА и њени припадници одговорно и у складу са законом, на професионална начин штите националне интересе Србије.Војнообавештајна агенција, као носилац обавештајне функције у систему одбране Републике Србије сачувала је свој основни ''капитал'' а то су пре свега људи са интегритетом, знањем, искуством, тимским духом и жељом да увек буду корак испред догађаја – поручио је генерал Дабић.

Војнообавештајна агенција и њени припадници ће и у будућности наставити да буду прва линија одбране Србије, закључио је генерал Дабић, додајући да је циљ ВОА модерна и снажна обавештајна функција у систему одбране Републике Србије, а врхунски приоритет очување безбедности наше земље.

Ове године први пут се Дан Војнообавештајне агенције обележава 5. марта у знак сећања на 1884. годину када је формиран Спољни одсек у оквиру Оперативног одељења Главног Ђенералштаба, чиме је први пут у модерној српској држави институционално заокружена војнообавештајна делатност.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА