Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2016.

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije



U Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba večeras je obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije (VOA). Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavnici izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, verskih zajednica, diplomatskog kora, vojni izaslanici akreditovani u Srbiji i brojni gosti.

Prema rečima direktora VOA, brigadnog generala Slavoljuba Dabića, istorija vojnoobaveštajne službe neraskidivo je povezana sa istorijom srpske države i njene vojske.

- Njen zadatak, danas je, kao i pre više od jednog veka da otkrije pretnje i loše namere, spreči iznenađenje i o tome pravovremeno informiše državni i vojni vrh. Karakter bezbednosnih izazova, rizika i pretnji u 21. veku se promenio. U skladu sa time, rad Agencije u proteklom periodu obeležilo je intenzivno angažovanje svih naših kapaciteta na ispunjavanju zadataka u skladu sa spoljnopolitičkim i odbrambenim interesima Republike Srbije – naglasio je general Dabić, dodajući da u cilju pružanja podrške državnom i vojnom rukovodstvu pripadnici VOA svakodnevno marljivo rade na prikupljanju obaveštajnih saznanja o rizicima i pretnjama iz inostranstva usmerenim protiv naše zemlje.

Uz angažman izaslanika odbrane u 22 države koji na dostojanstven način predstavljaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije kao kredibilne i pouzdane partnere, Agencija, kako je istakao direktor VOA, kontinuirano prati i izveštava o krizama i regionima gde su angažovani ili se planira angažovanje pripadnika našeg sistema odbrane u multinacionalnim operacijama, pružajući im time obaveštajnu podršku pri realizaciji mirovnih misija.

- Ponosan sam na činjenicu da VOA i njeni pripadnici odgovorno i u skladu sa zakonom, na profesionalna način štite nacionalne interese Srbije.Vojnoobaveštajna agencija, kao nosilac obaveštajne funkcije u sistemu odbrane Republike Srbije sačuvala je svoj osnovni &39;&39;kapital&39;&39; a to su pre svega ljudi sa integritetom, znanjem, iskustvom, timskim duhom i željom da uvek budu korak ispred događaja – poručio je general Dabić.

Vojnoobaveštajna agencija i njeni pripadnici će i u budućnosti nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije, zaključio je general Dabić, dodajući da je cilj VOA moderna i snažna obaveštajna funkcija u sistemu odbrane Republike Srbije, a vrhunski prioritet očuvanje bezbednosti naše zemlje.

Ove godine prvi put se Dan Vojnoobaveštajne agencije obeležava 5. marta u znak sećanja na 1884. godinu kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja Glavnog Đeneralštaba, čime je prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA