Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2016.

Билатералне одбрамбене консултације Србије и САД



Билатералне одбрамбене консултације Србије и САДМинистар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарали су јуче са замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију др Мајклом Карпентером док су данас одржане билатералне одбрамбене консултације Србије и САД.
 
Током разговора наглашено је да билатерална војна сарадња представља најбоље развијени сегмент свеукупних односа две државе.
 
Саговорници су истакли да вишеслојна и свеобухватна сарадња доприноси подизању оперативних и функционалних способности обе стране, уз нагласак на неколико најважнијих пројеката и програма сарадње, попут развоја базе „Југ“, унапређења способности за учешће припадника МО и ВС у мировним операцијама, заједничким вежбама и обуци. Наглашен је значај војномедицинске сарадње, као и сарадње са Националном гардом Охаја кроз Програм државног партнерства, која ове године бележи десет година од успостављања.
 
Министар Ђорђевић је истакао да је Република Србија задовољна нивоом сарадње који остварује у оквиру програма Партнерство за мир, те да је такав оквир у потпуности задовољавајући узимајући у обзир чињеницу да је Република Србија војно неутрална држава и да нема аспирације за пуно чланство у Алијанси.
 
Билатералне одбрамбене консултације Србије и САДКарпентер је изнео позитивне оцене о свеукупним односима у области одбране између две државе и нагласио значај области сарадње које се заснивају на програмима Страног војног финансирања (~FMF~), Иницијативе за глобалне мировне операције (~GPOI~) и Међународног војног школовања и обуке (~IMET~).
 
Током билатералних консултација, детаљније је разматрана политичко-безбедносна ситуација у региону, уз посебан осврт на актуелну мигрантску кризу.
 
Истовремено, истакнуто је да постоји простор за њено унапређење у појединим сегментима, у складу са интересима обе стране. У том контексту дефинисане су будуће области сарадње које ће обогатити свеукупни садржај војно-војних односа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА