Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.03.2016.

Bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SAD



Bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SADMinistar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarali su juče sa zamenikom pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju dr Majklom Karpenterom dok su danas održane bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SAD.
 
Tokom razgovora naglašeno je da bilateralna vojna saradnja predstavlja najbolje razvijeni segment sveukupnih odnosa dve države.
 
Sagovornici su istakli da višeslojna i sveobuhvatna saradnja doprinosi podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti obe strane, uz naglasak na nekoliko najvažnijih projekata i programa saradnje, poput razvoja baze „Jug“, unapređenja sposobnosti za učešće pripadnika MO i VS u mirovnim operacijama, zajedničkim vežbama i obuci. Naglašen je značaj vojnomedicinske saradnje, kao i saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja kroz Program državnog partnerstva, koja ove godine beleži deset godina od uspostavljanja.
 
Ministar Đorđević je istakao da je Republika Srbija zadovoljna nivoom saradnje koji ostvaruje u okviru programa Partnerstvo za mir, te da je takav okvir u potpunosti zadovoljavajući uzimajući u obzir činjenicu da je Republika Srbija vojno neutralna država i da nema aspiracije za puno članstvo u Alijansi.
 
Bilateralne odbrambene konsultacije Srbije i SADKarpenter je izneo pozitivne ocene o sveukupnim odnosima u oblasti odbrane između dve države i naglasio značaj oblasti saradnje koje se zasnivaju na programima Stranog vojnog finansiranja (~FMF~), Inicijative za globalne mirovne operacije (~GPOI~) i Međunarodnog vojnog školovanja i obuke (~IMET~).
 
Tokom bilateralnih konsultacija, detaljnije je razmatrana političko-bezbednosna situacija u regionu, uz poseban osvrt na aktuelnu migrantsku krizu.
 
Istovremeno, istaknuto je da postoji prostor za njeno unapređenje u pojedinim segmentima, u skladu sa interesima obe strane. U tom kontekstu definisane su buduće oblasti saradnje koje će obogatiti sveukupni sadržaj vojno-vojnih odnosa.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA