Министарство одбране Републике Србије
 
26.02.2016.

Обележен Дан Инспектората одбране




У кристалној дворани Дома гарде на Топчидеру данас је свечано обележен Дан Инспектората одбране. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, чланови колегијума министра одбране, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, као и активни и пензионисани припадници Инспектората одбране.

Честитајући празник, државни секретар Ђорђевић истакао је вишедеценијски развој инспекцијских органа говори једино о потреби обављања инспекцијских послова у систему одбране.

- Инспекторат одбране данас је млад орган управе, дефинисан законом о министарствима, који по садашњој структури усвојен у мају 2011. године, а 2015. године је заокружен и нормативно правним оквирима. Данашњи Инспекторат одбране је веома важан, јер врши надзор не само у Министарству одбране и Војсци Србије, већ и у осталим органима државне управе, државним органима, јединицама локалне самоуправе и великим техничким системима који су од значаја за одбрану земље – нагласио је државни секретар Ђорђевић.

Како је истакао, само током протекле године извршено је више од 100 инспекцијских надзора, а пружањем информација о стању у систему одбране и предлагањем адекватних мера смањени су пропусти и слабости у раду надзираних субјеката и тако је дат значајан допринос унапређењу оперативних и функционалних способности заштити ресурса одбране.

Подсећајући на историјски значај данашњег празника, директор Инспектората одбране генерал-мајор мр Горан Радовановић истакао је да  је прошло више од века када су од умних и државотворних људи инспекцијски послови у пословима одбране, а које и данас реализује Инспекторат одбране, препознати као посебно значајни и организацијски издвојени.

- Пуко усклађивање поступања са захтевима прописа и, увек и у свему формалистички приступбез разумевања циља, смисла и 
контекста утицаја затеченог стања и изречених мера на даље поступање материјалних субјеката не води својој сврси. Оно мора обезбедити да изречене мере буду сразмерне ризицима и да стање ствари којем се тежи буде разумно одрживо у функцији јачања свих показатеља у области инспекцијског надзора – истакао је генерал Радовановић додајући да управо због тога расуђивање и правилна примена овлашћења и дискреционе оцене од стране инспекција подразумева стручност, знање, високу свест и професионалну одговорност припадника Инспектората одбране.

У наставку данашње свечаности, генерал Радовановић уручио је Плакету Инспектората одбране генералу Диковићу у знак признања за дугогодишњи допринос Генералштаба Војске Србије развоју ове институције, а претходним директорима Инспектората уручене су захвалнице за допринос развоју.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији а ове године први пут обележава свој Дан, у знак сећања на 1911. годину кад је Указом Краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА