Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.02.2016.

Obeležen Dan Inspektorata odbrane




U kristalnoj dvorani Doma garde na Topčideru danas je svečano obeležen Dan Inspektorata odbrane. Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, članovi kolegijuma ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, kao i aktivni i penzionisani pripadnici Inspektorata odbrane.

Čestitajući praznik, državni sekretar Đorđević istakao je višedecenijski razvoj inspekcijskih organa govori jedino o potrebi obavljanja inspekcijskih poslova u sistemu odbrane.

- Inspektorat odbrane danas je mlad organ uprave, definisan zakonom o ministarstvima, koji po sadašnjoj strukturi usvojen u maju 2011. godine, a 2015. godine je zaokružen i normativno pravnim okvirima. Današnji Inspektorat odbrane je veoma važan, jer vrši nadzor ne samo u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, već i u ostalim organima državne uprave, državnim organima, jedinicama lokalne samouprave i velikim tehničkim sistemima koji su od značaja za odbranu zemlje – naglasio je državni sekretar Đorđević.

Kako je istakao, samo tokom protekle godine izvršeno je više od 100 inspekcijskih nadzora, a pružanjem informacija o stanju u sistemu odbrane i predlaganjem adekvatnih mera smanjeni su propusti i slabosti u radu nadziranih subjekata i tako je dat značajan doprinos unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti zaštiti resursa odbrane.

Podsećajući na istorijski značaj današnjeg praznika, direktor Inspektorata odbrane general-major mr Goran Radovanović istakao je da  je prošlo više od veka kada su od umnih i državotvornih ljudi inspekcijski poslovi u poslovima odbrane, a koje i danas realizuje Inspektorat odbrane, prepoznati kao posebno značajni i organizacijski izdvojeni.

- Puko usklađivanje postupanja sa zahtevima propisa i, uvek i u svemu formalistički pristupbez razumevanja cilja, smisla i 
konteksta uticaja zatečenog stanja i izrečenih mera na dalje postupanje materijalnih subjekata ne vodi svojoj svrsi. Ono mora obezbediti da izrečene mere budu srazmerne rizicima i da stanje stvari kojem se teži bude razumno održivo u funkciji jačanja svih pokazatelja u oblasti inspekcijskog nadzora – istakao je general Radovanović dodajući da upravo zbog toga rasuđivanje i pravilna primena ovlašćenja i diskrecione ocene od strane inspekcija podrazumeva stručnost, znanje, visoku svest i profesionalnu odgovornost pripadnika Inspektorata odbrane.

U nastavku današnje svečanosti, general Radovanović uručio je Plaketu Inspektorata odbrane generalu Dikoviću u znak priznanja za dugogodišnji doprinos Generalštaba Vojske Srbije razvoju ove institucije, a prethodnim direktorima Inspektorata uručene su zahvalnice za doprinos razvoju.

Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji a ove godine prvi put obeležava svoj Dan, u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom Kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA