Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2016.

Начелник Генералштабa Грчке у посети СрбијиНачелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас са начелником Генералштаба националне одбране Републике Грчке адмиралом Евангелосом Апостолакисом у Дому гарде у Топчидеру.

Говорећи о данашњем сусрету, генерал Диковић је истакао да су када се говори о односима Србије и Грчке, кључне речи поштовање и пријатељство, а оне се посебно односе на војно-војну сарадњу.

– Ако се осврнемо неколико година уназад, онда са задовољством могу рећи да смо ми у оквиру билатералне војне сарадње са оружаним снагама Републике Грчке имали 12 до 14 активности годишње, а све те активности смо квалитетно реализовали. Кроз ту смо сарадњу заједнички јачали наше капацитете, размењивали мишљења и искуства по битним питањима, школовали и усавршавали кадар на нашим војним школама, изводили заједничку обуку и вежбе – нагласио је генерал Диковић додајући да су те две земље и данас на заједничком задатку који оптерећује целокупан регион, а то је мигрантска криза.

Начелник Генералштаба Војске Србије је такође изразио захвалност Републици Грчкој на принципијелној политици и непризнавању независности Косова и Метохије, као и за велики професионализам припадника оружаних снага Грчке у саставу Кфора, који нису само мост сарадње с грчким оружаним снагама, већ мост сарадње и партнерских односа са снагама Кфора на простору Косова и Метохије.

Генерал Диковић је истакао да Србија намерава да се придружи борбеној групи Европске уније Хелброк, који предводи Република Грчка, додајући да ће већ ове године официри Војске Србије учествовати на вежбовним активностима ове борбене групе.


Говорећи о будућој сарадњи, генерал Диковић је истакао да се она, пре свега, огледа у школовању и усавршавању кадра, наставку заједничких вежби и обуке припадника наших оружаних снага, као и подели капацитета за обуку и усавршавање.

Према речима адмирала Апостолакиса, Србија и Грчка сарђују већ дуги низ година, а током данашњих разговора, како је истакао, било је речи о свим досадашњим аспектима сарадње двеју оружаних снага.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА