Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.02.2016.

Načelnik Generalštaba Grčke u poseti Srbiji



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastao se danas sa načelnikom Generalštaba nacionalne odbrane Republike Grčke admiralom Evangelosom Apostolakisom u Domu garde u Topčideru.

Govoreći o današnjem susretu, general Diković je istakao da su kada se govori o odnosima Srbije i Grčke, ključne reči poštovanje i prijateljstvo, a one se posebno odnose na vojno-vojnu saradnju.

– Ako se osvrnemo nekoliko godina unazad, onda sa zadovoljstvom mogu reći da smo mi u okviru bilateralne vojne saradnje sa oružanim snagama Republike Grčke imali 12 do 14 aktivnosti godišnje, a sve te aktivnosti smo kvalitetno realizovali. Kroz tu smo saradnju zajednički jačali naše kapacitete, razmenjivali mišljenja i iskustva po bitnim pitanjima, školovali i usavršavali kadar na našim vojnim školama, izvodili zajedničku obuku i vežbe – naglasio je general Diković dodajući da su te dve zemlje i danas na zajedničkom zadatku koji opterećuje celokupan region, a to je migrantska kriza.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je takođe izrazio zahvalnost Republici Grčkoj na principijelnoj politici i nepriznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i za veliki profesionalizam pripadnika oružanih snaga Grčke u sastavu Kfora, koji nisu samo most saradnje s grčkim oružanim snagama, već most saradnje i partnerskih odnosa sa snagama Kfora na prostoru Kosova i Metohije.

General Diković je istakao da Srbija namerava da se pridruži borbenoj grupi Evropske unije Helbrok, koji predvodi Republika Grčka, dodajući da će već ove godine oficiri Vojske Srbije učestvovati na vežbovnim aktivnostima ove borbene grupe.


Govoreći o budućoj saradnji, general Diković je istakao da se ona, pre svega, ogleda u školovanju i usavršavanju kadra, nastavku zajedničkih vežbi i obuke pripadnika naših oružanih snaga, kao i podeli kapaciteta za obuku i usavršavanje.

Prema rečima admirala Apostolakisa, Srbija i Grčka sarđuju već dugi niz godina, a tokom današnjih razgovora, kako je istakao, bilo je reči o svim dosadašnjim aspektima saradnje dveju oružanih snaga.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA