Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2016.

Посета генерала Бридлава Србији



Посета генерала Бридлава СрбијиКомандант Савезничке команде за операције и Европске команде Оружаних снага САД генерал Филип Бридлав посетио је данас Републику Србију и разговарао са председником Владе Александром Вучићем, начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, државним секретаром у Министарству одбране Зораном Ђорђевићем и државним секретаром у Министарству спољних послова Роксандом Нинчић.

У разговору са генералом Бридлавом, генерал Диковић је истакао да су се кључне теме о којима су током данашњег сусрета разговарали односиле на безбедносна питања на овом простору, као и да су се сложили у закључку да је безбедносна ситуација стабилна, али да постоје одређени изазови који могу да такво стање преведу у неко друго нежељено стање.

– Било је речи и о нашој сарадњи, у којој Војска Србије, у оквиру Програма Партнерство за мир, из позиције уставно одређене неутралности, сарађује и са НАТО-ом и са свима другима у циљу стварања и подизања сопствених капацитета ради одговора на евентуалне кризе на било ком простору – нагласио је генерал Диковић посебно истичући сарадњу са снагама КФОР-а, које су и на посебној вези генерала Бридлава, као команданта Савезничких снага у Европи. Он је рекао да је та сарадња, коју је оценио као изванредну, резултирала и релаксацијом ваздушне зоне безбедности, истичући да је остао још један корак, а то је имплементација те одлуке.

Према речима начелника Генералштаба, разговарано је и о изазовима које са собом носе миграције, а заједнички закључак је Посета генерала Бридлава Србијида се само заједничким деловањем могу предупредити сви догађаји који могу угрозити безбедност.

– Данас Војка Србије, заједно са снагама КФОР-а, представља најважнији фактор стабилности на овом простору и ми чинимо све да тако остане у будућем времену уз помоћ и сарадњу наших партнера – закључио је генерал Диковић на крају свог обраћања.

Како је истакао генерал Бридлав, од када се Република Србија прикључила Програму Партнерство за мир и Евроатланском савету 2006. године, НАТО и Србија су постепено, али константно, градили сарадњу и дијалог, како на политичком, тако и на војном плану.

– Обука и вежбе са НАТО-ом и са савезницима појединачно допринели су да припадници Војске Србије буду способни да ефикасно и сигурно раде са нама у мисијама УН и ЕУ у којима су ангажовани – нагласио је генерал Бридлав.

Говорећи о сарадњи, генерал Бридлав је посебно истакао сарадњу са Центром за атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије, који је добио статус партнерског центра за образовање и обуку 2013. године, чиме је отворио своје активности и за остале савезнике и партнере.

– Током протекле године НАТО и Србија су се сагласили да продубе сарадњу потписивањем Индивидуалног акционог плана партнерства, који је пружио нову прилику за јачање нашег дијалога, међусобног разумевања и сарадње – оценио је генерал Бридлав додајући да та сарадња користи и НАТО-у и Србији.

– Данас Србија игра веома важну улогу у изградњи и одржавању стабилности на Западном Балкану и у целој Европи и, заиста, срдачно поздрављамо важне кораке које сте предузели како би изградили односе са својим балканским суседима – поручио је генерал Бридлав додајући да НАТО у потпуности поштује војну неутралност Србије и радује се продубљивању већ јаких односа.

Посета генерала Бридлава СрбијиНа састанку са државним секретаром Зораном Ђорђевићем истакнут је допринос Републике Србије унапређењу регионалне сарадње, као и да наша држава представља регионалног лидера по учешћу у мултинационалним операцијама Уједињених нација, чиме даје пун допринос унапређењу светског мира и безбедности.

- Војна сарадња, кроз доступне механизме Програма „Партнерство за мир“, представља оптималан оквир за изградњу способности наших оружаних снага у складу са највишим војним стандардима, истакао је Ђорђевић.

У току састанка са државним секретаром Ђорђевићем, наглашена је подршка унапређењу сарадње Министарства одбране и Војске Србије са НАТО на политичком нивоу, а посебно за организацију и реализацију вежби. Обострано је констатовано да је у претходном периоду успостављена садржајна и комплексна војна сарадња две стране, која је тренутно на највишем нивоу од почетка нашег учешћа у наведеном Програму.

Посебно је истакнута веома добра сарадња коју на терену остварују припадници Војске Србије и КФОР-а.

- Присуство снага КФОР на територији наше јужне покрајине је од кључног значаја за заштиту неалбанског становништва, као и нашег националног, културно-историјског и верског наслеђа, додао је Ђорђевић.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА