Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2016.

Poseta generala Bridlava Srbiji



Poseta generala Bridlava SrbijiKomandant Savezničke komande za operacije i Evropske komande Oružanih snaga SAD general Filip Bridlav posetio je danas Republiku Srbiju i razgovarao sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Zoranom Đorđevićem i državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Roksandom Ninčić.

U razgovoru sa generalom Bridlavom, general Diković je istakao da su se ključne teme o kojima su tokom današnjeg susreta razgovarali odnosile na bezbednosna pitanja na ovom prostoru, kao i da su se složili u zaključku da je bezbednosna situacija stabilna, ali da postoje određeni izazovi koji mogu da takvo stanje prevedu u neko drugo neželjeno stanje.

– Bilo je reči i o našoj saradnji, u kojoj Vojska Srbije, u okviru Programa Partnerstvo za mir, iz pozicije ustavno određene neutralnosti, sarađuje i sa NATO-om i sa svima drugima u cilju stvaranja i podizanja sopstvenih kapaciteta radi odgovora na eventualne krize na bilo kom prostoru – naglasio je general Diković posebno ističući saradnju sa snagama KFOR-a, koje su i na posebnoj vezi generala Bridlava, kao komandanta Savezničkih snaga u Evropi. On je rekao da je ta saradnja, koju je ocenio kao izvanrednu, rezultirala i relaksacijom vazdušne zone bezbednosti, ističući da je ostao još jedan korak, a to je implementacija te odluke.

Prema rečima načelnika Generalštaba, razgovarano je i o izazovima koje sa sobom nose migracije, a zajednički zaključak je Poseta generala Bridlava Srbijida se samo zajedničkim delovanjem mogu preduprediti svi događaji koji mogu ugroziti bezbednost.

– Danas Vojka Srbije, zajedno sa snagama KFOR-a, predstavlja najvažniji faktor stabilnosti na ovom prostoru i mi činimo sve da tako ostane u budućem vremenu uz pomoć i saradnju naših partnera – zaključio je general Diković na kraju svog obraćanja.

Kako je istakao general Bridlav, od kada se Republika Srbija priključila Programu Partnerstvo za mir i Evroatlanskom savetu 2006. godine, NATO i Srbija su postepeno, ali konstantno, gradili saradnju i dijalog, kako na političkom, tako i na vojnom planu.

– Obuka i vežbe sa NATO-om i sa saveznicima pojedinačno doprineli su da pripadnici Vojske Srbije budu sposobni da efikasno i sigurno rade sa nama u misijama UN i EU u kojima su angažovani – naglasio je general Bridlav.

Govoreći o saradnji, general Bridlav je posebno istakao saradnju sa Centrom za atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije, koji je dobio status partnerskog centra za obrazovanje i obuku 2013. godine, čime je otvorio svoje aktivnosti i za ostale saveznike i partnere.

– Tokom protekle godine NATO i Srbija su se saglasili da prodube saradnju potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva, koji je pružio novu priliku za jačanje našeg dijaloga, međusobnog razumevanja i saradnje – ocenio je general Bridlav dodajući da ta saradnja koristi i NATO-u i Srbiji.

– Danas Srbija igra veoma važnu ulogu u izgradnji i održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i u celoj Evropi i, zaista, srdačno pozdravljamo važne korake koje ste preduzeli kako bi izgradili odnose sa svojim balkanskim susedima – poručio je general Bridlav dodajući da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije i raduje se produbljivanju već jakih odnosa.

Poseta generala Bridlava SrbijiNa sastanku sa državnim sekretarom Zoranom Đorđevićem istaknut je doprinos Republike Srbije unapređenju regionalne saradnje, kao i da naša država predstavlja regionalnog lidera po učešću u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija, čime daje pun doprinos unapređenju svetskog mira i bezbednosti.

- Vojna saradnja, kroz dostupne mehanizme Programa „Partnerstvo za mir“, predstavlja optimalan okvir za izgradnju sposobnosti naših oružanih snaga u skladu sa najvišim vojnim standardima, istakao je Đorđević.

U toku sastanka sa državnim sekretarom Đorđevićem, naglašena je podrška unapređenju saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO na političkom nivou, a posebno za organizaciju i realizaciju vežbi. Obostrano je konstatovano da je u prethodnom periodu uspostavljena sadržajna i kompleksna vojna saradnja dve strane, koja je trenutno na najvišem nivou od početka našeg učešća u navedenom Programu.

Posebno je istaknuta veoma dobra saradnja koju na terenu ostvaruju pripadnici Vojske Srbije i KFOR-a.

- Prisustvo snaga KFOR na teritoriji naše južne pokrajine je od ključnog značaja za zaštitu nealbanskog stanovništva, kao i našeg nacionalnog, kulturno-istorijskog i verskog nasleđa, dodao je Đorđević.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA