Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2016.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“



Обележен Дан Медија центра „Одбрана“Свечаност поводом обележавања 24. јануара, Дана Медија центра „Одбрана“ одржана је данас у Дому Војске Србије. Том приликом, већ традиционално, уручене су Новинарска награда „Иван Марковић“ за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2015. години, као и награде најуспешнијем спортисти и спортској екипи у Војсци Србије у претходној години.

Жири за доделу Новинарске награде „Иван Марковић“, којим је председавао уредник и коментатор „Политике“ Љубодраг Стојадиновић, награду за извештавање о активностима Министарства одбране и Војске Србије у 2015. години доделио је Владимиру Баровићу, за репортажу „Чувари панонског мира“ објављену у „Новом магазину“.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“За најуспешнијег спортисту Војске Србије у 2015. години жири је изабрао атлетичара, спринтера на 200 и 400 метара, кадета Стефана Вукадиновића, а награда за најбољу спортску екипу припала је екипи Тенковског биатлона која је у 2015. години освојила треће место у конкуренцији 16 екипа на међународном такмичењу у Русији. Жиријем је председавао потпуковник Драган Тодоров, начелник Одсека за Војни спорт Војне академије.

Говорећи о значају информативне, галеријске и издавачке делатности у систему одбране, државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић истакао је да Медија центар „Одбрана“, као носилац тих функција, својим радом из дана у дан доприноси да се углед Министарства одбране и Војске Србије повећава.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“- Та кућа и Магазин „Одбрана“ баштине традицију листа „Ратник“ и то је потврда квалитета који постоји, а који се огледају у низу часописа и наслова које Медија центар „Одбрана“ издаје – поручио је државни секретар Ђорђевић.

Честитајући празник, начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић, истакао је да је циљ рада те установе афирмација актуелних процеса у систему одбране, а потреба успешности је податак да су Министарство одбране и Војска Србије институција од највећег поверења наших грађана већ низ година.

- Управа за односе са јавношћу одговорила је на више од 900 новинарских и других захтева, објављено је око 2.200 вести и саопштења, посећеност веб сајта Министарства одбране и Обележен Дан Медија центра „Одбрана“осталих веб презентација Министарства одбране и Војске Србије у просеку је 8.650 дневно, званична Фејсбук страница има 185.000 посетилаца, а Твитер профил више од 4.000 пратилаца. Реализовали смо пет маркетиншких кампања, са 11 продуцентских кућа снимили филмове и рекламне спотове у војним објектима и полигонима – нагласио је капетан бојног брода Бошковић додајући да је током прошле године медијски испраћено 1.320 догађаја, Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ наступио је широм Србије 83 пута, а мутимедијална продукција „Застава филма“ креирала 16 документарних, наставних и промотивних филмова, 900 видео прилога и 2.200 информација из домена односа са јавношћу.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, говорећи о достигнућима те куће и о плановима за будућност, истакао је да је током године за нама, магазин „Одбрана“ из броја у број унапређивао разноврсност тема, да је галерије те куће посетило више од 80 хиљада људи, као и да је објављено више од 90 нових наслова.

- Захваљујући прегалаштву и ентузијазму припадника Медија центра „Одбрана“ и све већој креаторсој, а све мању сервисној улози ове установе, Дом Војске Србије, тврђава на позоришном тргу, симбол српске ратне славе и симбол одбрамбене моћи отаџбине, осим информисања, све више постаје и кућа војног етоса, културе, традиције и духовности, кућа широко отворених врата, како за припаднике Војске Обележен Дан Медија центра „Одбрана“Србије, тако и за грађанство – управо са оном мисијом са којом је и зидана – нагласио је пуковник Карапанџин.

Данашња свечаност била је и прилика да државни секретар Ђорђевић, у име министра одбране, Медија центру „Одбрана“ уручи Војну спомен-медаљу за допринос систему одбране Републике Србије, коју је у име те куће примио директор пуковник Карапанџин.

У октобру прошле године навршила се деценија од када је изашао први број магазина „Одбрана“, а поводом тог важног јубилеја начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић уручио је Плакету Војске Србије главном и одговорном уреднику тог магазина потпуковнику Владимиру Почучу.

Одлуком Колегијума директора Медија центра „Одбрана“, за најбољег сарадника Медија центра „Одбрана“ у 2015. години проглашен је проф. др Ненад Поповић.

Медија центар „Одбрана“ обележава 24. јануар у знак сећања на дан када је 1879. године у Србији изашао први број војног листа „Ратник”, чију традицију наставља магазин „Одбрана”.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА